TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Impregnace kamene v interiéru i exteriéru

Impregnace kamene v interiéru i exteriéru

Kámen je oblíbeným stavebním materiálem, stejně jako i dekorativním prvkem. Kamenné zahradní zídky, kamenný obklad i kamenné zahradní stavby jsou esteticky poutavé a proto i v současnosti velmi oblíbené. Aby ale kámen zůstával příjemný na pohled, je potřeba jej chránit impregnací před vlhkostí i nečistotami. Není ale impregnace jako impregnace, a jen některá skutečně funguje.

Ošetření povrchu neopomíjejte

Ošetření povrchu kamene by mělo být samozřejmostí, ať už se jedná o venkovní zídku vystavovanou dešti a blátu, nebo vnitřní kamenný obklad, který se dostává do styku s mastnotou od vaření i vodovými barvami při tvoření dětí. Pokud totiž impregnaci opomenete, hrozí postupná změna barvy kamene, poškození, a náročné či zcela neúspěšné čištění.

Není impregnace jako impregnace

Obyčejné impregnace kamene jsou na bázi silikonu, teflonu, vosku, pryskyřice nebo oleje. Tyto impregnace chrání kámen před vniknutím vlhkosti a nečistot, prodlužují jeho životnost, a usnadňují čištění. Přesto některým znečištěním nezabrání, a navíc stačí drobné porušení vrstvy impregnace, a její účinnost je rapidně snížena. Mimo to běžná impregnace s sebou nese nutně i snížení odolnosti kamene vůči mrazu, což má v praxi často za následek vznik povrchových prasklin.

Pokud chcete kámen, ale třeba i beton, dlažbu, cement, cihly nebo jiné stavební porézní materiály ochránit dokonale, využijte raději modernější nano impregnace kamene, které extrémně odpuzují kapaliny, mají intenzivnější konzervační vlastnosti, více než dvakrát delší životnost i vyšší odolnost proti otěru. Antibakteriální úprava navíc brání vzniku plísní, růstu mechů, hub a lišejníků. S nano impregnací proto nemusíte kámen nijak udržovat, a přitom bude vypadat stále stejně a zachová si i stejné vlastnosti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top