TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jaký plot vybrat, když chcete soukromí?

Jaký plot vybrat, když chcete soukromí?

Plot slouží k vymezení pozemku, zabránění přístupu zvěře či lidí, ale také k zajištění soukromí. Pro každý tento účel je přitom vhodný jiný durh plotu. Jaký tedy vybrat, když si chcete užívat soukromí třeba na zahrádce u rodinného domu?

Výška plotu je základ

plot,vecerBez ohledu na materiál, styl nebo barvy, chcete-li soukromí, musíte počítat s plotem vyšším. Minimum by mělo být 150 centimetrů, ideální je ale 165 centimetrů až dva metry. Přes tuto výšku kolemjdoucí jen tak neuvidí. Dejte si ale pozor na přílišné zastínění zahrady. Pokud máte menší pozemek, držte se spíše okolo 160 centimetrů.

Beton, kámen, cihla

Naprosto neprůhledný a bytelný je plot zeštípaného betonu, který je plný, esteticky zajímavý, avšak cenově náročnější. Běžné jsou betonové ploty o výšce dvou metrů, jejichž panelový systém je jednoduchý a rychlý na instalaci. Pokud jde o soukromí, stěžovat si nebudete. Stejně jako u zídek z kamene či cihel.

Kov či dřevo

Kovové ploty stejně jako dřevěné bývají tvořeny sloupky, kdy podle rozměrů mezer mezi jednotlivými sloupky můžete plotu přidávat či ubírat na průhlednosti. Dřevěné latě bývají silnější, a průhlednost tak může být nižší, záleží ale na druhu plotu. Dřevěný plot pak může být i plný.

Pletivo

Ačkoliv na první pohled pletivo a soukromí nejdou příliš dohromady, opak může být pravdou. Na pletivový plot totiž dobře padne stínící tkanina, která jak už název napovídá, zastíní váš pozemek.

Živý plot

Poměrně levnou a velmi efektivní variantou je pak plot živý, který je však náročný na údržbu a může trvat nějaký čas, než nabyde potřebných rozměrů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top