TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Česko z 50. let na online letecké mapě

Česko z 50. let na online letecké mapě

V dnešní době internetu, kdy má spousta lidí připojení na internet nonstop přímo v mobilu, a tedy i všude na cestách, je již běžnou záležitostí, že klasické automapy a atlasy nahradily online mapy a GPS navigace. Nepřekvapí nás, že si online můžeme najít fotografické snímky jednotlivých ulic, satelitní mapy, mapy letecké. Státní fond životního prostředí šel ale ještě dál, a nabízí online třeba i mapu šedesát let starou.

Budovy i znečištění dnes a před 60 lety

Srovnávat staré fotografie se současnými je poměrně zábavné, ať už sledujete proměny osob, nebo třeba známých ulic, staveb či zákoutí. Podobně na tom může být i pohled na desítky let starou mapu, a tedy krajinu z dob kdy Česká republika ještě vlastně ani neexistovala.

Online leteckou mapu z roku 1953 nabízí prostřednictvím informační agentury Cenia Státní fond životního prostředí (SFŽP), a to se zaměřením právě na oblast životního prostředí, zejména pak zdroje kontaminace. Najdete na ní ale i klasické letecké snímky, které vám ukáží, jak se změnila krajina, které stavby před šedesáti lety již stály, a kde byla například pole. V rámci jedné mapy si navíc můžete přepínat na snímky aktuální, konkrétně z listopadu 2010, což umožňuje velmi zajímavá pozorování. Máte tušení, co bylo před více než půl stoletím na místě vašeho stávajícího domu, nebo jak se změnila vaše obec? Pokud ne a zajímá vás to, neváhejte a vyzkoušejte online mapu SFŽP.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top