TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Pozinkované pletivo: klady a zápory

Pozinkované pletivo: klady a zápory

Plot z pletiva je jednoduchým, finančně nepříliš náročným a spolehlivým řešením pro oplocení zahrady, louky i třeba komerčního areálu. V minulosti kralovalo pletivům pletivo pozinkované, které jistě dobře znáte ze starších oplocení. I dnes je „pozink“ pro mnohé jasnou volbou, má totiž své přednosti. Pro určité účely ale nemusí být ideální, proto se před jeho koupí dobře seznamte s jeho vlastnostmi.
plot vertikal

Pozinkované pletivo a jeho výhody

Pozinkované pletivo je obvykle řešením nejlevnějším, pokud jde o pořizovací náklady.

Výhoda pozinkovaného pletiva je v silnějším průměru drátu, který je tak pevnější a odolnější, což oceníte, zejména pokud se plot dostává do kontaktu například se zvířaty.

Nedostatky pozinkovaného pletiva

Pozinkované pletivo vás nepotěší již při samotné instalaci. Pletivo je tuhé, proto samotná montáž je rozhodně náročnější než například u pletiva poplastovaného. Pokud si ale budete nechávat oplocení realizovat odbornou firmou, může vám toto být v podstatě jedno.

Co vás ale jistě zajímat bude, jsou náklady a údržba. Jak již bylo zmíněno, při pořízení vás „pozink“ vyjde pravděpodobně nejlevněji. Bude od vás však vyžadovat další dodatečné investice, a to jak času, tak peněz. Pozinkované pletivo totiž potřebuje pravidelnou péči, konkrétně nátěr každé dva roky – a ten také něco stojí. Nutnost nátěru ale může být pro některé spotřebitele i výhodou, neboť společně s nátěrem můžete snadno libovolně měnit barvu pletiva. Práci s natíráním si ale musíte dát tak či tak. Zinek totiž vlivem počasí oxiduje a šedne. Pokud jde o nečistoty, není přímo lapačem špíny, ale srovnávat se s poplastovaným pletivem, které se očistí samo při dešti, nemůže.

 

1 komentář

  1. Ta oxidace může způsobit prorezivění a nebo to je jen otázka vzhledu?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top