TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Na všechny běžné práce vystačíte se třemi druhy kleští

Na všechny běžné práce vystačíte se třemi druhy kleští

Asi téměř každé malé dítě ví, že existuje několik druhů kleští. Dokonce i ve spoustě domácností byste nalezli 2 nebo 3 typy – sikovky, štípačky a kombinačky. Ale víte, na co jsou jednotlivé druhy vůbec určeny?

Screenshot - 4.9.2013 , 11_27_44

Kombinované kleště

Univerzální typ kleští. Toto ruční nářadí je možné použít na uchycení různých menších předmětů, jako jsou kabely, trubky, drátky. Kabely lze navíc i s pomocí těchto kleští dělit. Čelisti kombinovaných kleští jsou opatřeny zuby, aby v nich uchopený předmět dobře držel. Jednotlivé velikosti se liší především průměrem spolehlivě uchopitelného materiálu nebo průměrem přeštípnutelného drátu. Kombinačky pro elektrikáře jsou navíc i odizolované.

Štípací kleště

Úkol štípaček je zřejmý už z názvu. Používají se ke štípání nejrůznějších materiálů – plastů, drátů, plechů a také odstraňování hřebíků ze dřeva. Běžně se rozdělují na štípačky normální a silové. Ty silové mají totiž vyšší převodový poměr, kvalitnější ostří a pevnější konstrukci. Kromě toho si ještě můžete vybrat mezi čelními a bočními štípačkami.

Siko kleště

Častěji nazývané jako sikovky. Jejich použití je rovněž všestranné. Hodí se k uchopení různých předmětů – trubek, armatur, šroubů i matek a mohou tak nahradit instalatérské potřeby. Dále s nimi lze ohýbat měkčí materiály a přidržovat obráběný materiál. Sikovky mají nastavitelný rozsah hlav pomocí posuvného kloubu. Čelisti jsou opatřeny zuby, aby uchopený materiál pevně držel.

Když si nejste jisti, kupte sadu

Je jasné, že pokud nejste skutečně akční kutil, nemůžete tušit, jestli vůbec budete potřebovat jakékoliv kleště. V takovém případě je vhodné zvolit rovnou sadu kleští, která už je připravená od výrobce v boxu na nářadí. V takové sadě KNIPEX dostanete štípačky, sikovky i kombinačky ve vysoké kvalitě a na tak kvalitní nářadí i poměrně levně. Pokud nejste příznivcem předvybraných sad, můžete si složit i vlastní sadu a celou ji umístit do některého z velkých kufrů na nářadí spolu s dalšími domácími potřebami a výrazně tak šetřit místo.

Dále existuje ještě mnoho dalších druhů a typů, ale obvykle jsou určeny pro profesionály v elektrotechnice nebo telekomunikacích.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top