TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak vybrat kotel na tuhá paliva

Jak vybrat kotel na tuhá paliva

Elektřina i zemní plyn v poledních letech notně podražily. Není tak divu, že se řada majitelů domů vrací zpět k topení tuhými palivy. Aby to však bylo úsporné a účinnější, je potřeba zvolit správný kotel na tuhá paliva.

ImageHandler

Není tuhé palivo jako tuhé palivo

Pod pojmem „tuhá paliva“ se skrývá řada surovin – uhlí, koks, dřevo, pelety… A ne každý kotel na tuhá paliva je vhodný pro vše. První kroky při výběru kotle by tedy měly jít tímto směrem – čím v kotli budeme topit? Zde neexistuje správná odpověď – volba záleží na našich možnostech i osobních preferencích.

Jak velký dům se bude vytápět?

Malý kotel zcela logicky nemůže vytopit celý panelový dům. Stejně tak je naopak nesmysl a zbytečnost kupovat pro malou chatu velký kotel s velkým výkonem. (Zde navíc může docházet i poškození kotle kvůli vysokému zanášení kotle dehtem.) Přitom nezáleží jen na tom, jak velkou plochu musíme vytopit, ale také například na tom, zda je dům zateplený (zateplený samozřejmě potřebuje menší výkon).

Zaměřte se na zbytečné ztráty

Ruku v ruce s výkonem jde i účinnost kotle. Může se totiž stát, že kotel s nižším výkonem spotřebuje více paliv než kotel s vyšším výkonem. Na vině může být odlišná konstrukce kotle – zkrátka může být menší účinnost. Standardně se účinnost kotlů na tuhá paliva pohybuje okolo 70–80 %, ekologické kotle pak mohou mít účinnost i na 90 %.

Účinnost u svého výrobku již udává sám výrobce. Avšak pozor – udávané číslo platí pouze pro doporučené palivo. Pokud budeme v kotli spalovat něco jiného, je možné, že kotel deklarované účinnosti nedosáhne.

Připlatit si za automatiku?

Kromě klasických kotlů, o které je potřeba pravidelně pečovat a přikládat, je možné pořídit také automatické kotle, které se o přikládání, správnou teplotu a výběr popela postarají samy. Je tak nutné pouze jednou za čas doplnit palivo do zásobníku a vynést popel z popelníku.

Svěřte péči odborníkům

I když byste samotný výběr kotle i zvládli sami, na jeho montáž je lepší přizvat odborníky. Ti vám však mohou pomoct také s výběrem kotle – například se spočítáním správného výkonu. Ne vždy je také samozřejmostí, že vám prodejce kotel také zapojí. Kvalitní kotle i odbornou pomocí při výběru zakoupíte například na Topenilevne.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top