TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Koupelna / 5 tipů pro vaši bezpečnou koupelnu

5 tipů pro vaši bezpečnou koupelnu

Koupelna patří – spolu s kuchyní – mezi místnosti s nejvyšším rizikem úrazů v domácnosti. Na bezpečnost při koupání a sprchování bychom měli myslet již při navrhování sanitárních prostor. Užitečnou volbou mohou být některé ze speciálních druhů obkladů, baterií nebo van a sprchových vaniček.

Koupelna

1.     Dlažba s protiskluzovou úpravou

Šetřit na podlaze koupelny se určitě nevyplácí. Na trhu je dnes široká nabídka dlažby s protiskluzovou úpravou. Doporučujeme volit matnou úpravu povrchu, která vždy klouže méně. Nezbytně nutné je potom kvalitní položení dlažby a obkladů – bez ostrých hran, rohů a nerovností. Z tohoto hlediska je lepší volit větší kusy obkladů, které se snáze pokládají.

2.     Vana – madla a protiskluzový povrch

Vana je v koupelně vůbec nejrizikovějším místem. Vyrábějí se i typy s protiskluzovou vnitřní úpravou. Tu doporučujeme především do koupelen, kde slouží vana zároveň jako sprcha a budeme tudíž nuceni se v ní více pohybovat. Zapomenout bychom neměli ani na instalaci alespoň jednoho madla nad vanu nebo po straně vany.

3.     Speciální sprchové vaničky a odtokové kanálky

Sprchová vanička by měla být nízká, aby vstup do ní představoval co nejmenší překážku i pro děti nebo seniory. Doporučujeme opět vaničky s protiskluzovou úpravou. Ideálním bezbariérovým řešením je potom nahrazení vaničky tzv. odtokovým kanálkem. V tom případě se vůbec vanička do sprchy nedává a odtok vody se nachází přímo na podlaze koupelny.

4.     Termostatické baterie s bezpečnostní pojistkou

Další koupelnové riziko představuje opaření horkou vodou. Své děti i sebe můžete ochránit volbou baterie s regulátorem teploty vody. Říkáme jim také termostatické baterie, protože dokáží udržet nastavenou teplotu vody – většinou na 38 stupňů Celsia, což je ideální teplota na koupání i sprchování. Existují už i baterie, které se průtokem vody ani nerozehřívají.

5.     Bezpečné umístění zásuvek a vypínačů

S rozmístěním zásuvek by měl poradit odborník. Rozhoduje také to, jaké podsvícení zrcadel a jaké skříňky si vyberete. Některé totiž počítají s integrovanou zásuvkou. Volně přístupné zásuvky umisťujte zhruba 1,5 m od země, aby na ně děti nemohly omylem dosáhnout. V blízkém dosahu vany by žádná zásuvka být raději neměla, u umyvadla je její přítomnost naopak žádoucí. Skrýt ji můžete například do již zmiňované podumyvadlové skříňky nebo galerky.

Bezpečnost v koupelně lze zvýšit také celou řadou drobných doplňků, jako jsou gumové předložky před vanu či sprchu. Ty zabraňují uklouznutí a zároveň osuší mokrá chodidla. Bezpečnost zvyšuje také podlahové vytápění, které udrží podlahu stále suchou. Umísťujete-li do koupelny sklo, například jako zástěnu k vaně nebo sprše, volte jen zpevněné vrstvené materiály určené pro tento účel.

Náš tip! Chystáte-li se na rekonstrukci nebo vybavování nové koupelny, český výrobce koupelnového vybavení Sapho má pro vás připravenou zajímavou celoroční akci. Jedná se o slevu ve výši 20 % na celý nákup – podmínkou je objednání celého základního vybavení koupelny v jednom nákupu. Více informací najdete přímo na Sapho.cz.

 

1 komentář

  1. Když píšete o dobrých bezpečnostních prvcích do koupelny. Tak bych zmínila, že je vhodná i protiskluzová úprava podlah do koupelny, tak i do kuchyně nebo na terasu. Na kachličkách ji prakticky nepoznáte, je úplně čirá.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top