TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Bydlení bez bariér

Bydlení bez bariér

Úraz, nemoc nebo přibývající léta mohou způsobit, že se při řešení domácnosti budeme ohlížet nikoliv na stránku estetickou, ale především na tu praktickou, která je pro osoby se sníženou pohyblivostí stěžejní. Pro vozíčkáře nebo osoby hůře pohyblivé existuje celá řada pomůcek, které každodenní fungování v domácnosti výrazně ulehčují. Mnohdy pak přímo umožňují provádět aktivity, které by bez nich byly nemyslitelné. Na co je tedy potřeba při realizaci bydlení pro hendikepované myslet, a čím si můžete ulehčit život?

Schodiště a schody

Nevhodné jsou pro osoby se sníženou pohyblivostí už jen prahy mezi místnostmi, natož pak všemožná pódia, stupínky, nebo dokonce schodiště. Překonávání takovýchto překážek totiž může být bez patřičných pomůcek i nepřekonatelný problém. Pokud ale máte například patrový dům, zoufat hned nemusíte. Pomoci může například nákup schodišťové sedačky (neboli židlového výtahu), která je ideální pro všechny, kterým chůze po schodech nedělá dobře. Vyrábí se přitom jak pro rovná, tak i pro točitá schodiště, takže opravdu jakýkoliv přesun mezi patry není problém. Pro potěchu oka navíc trh nabízí sedačky v různých designech.

Kuchyně

Častým kamenem úrazu pak bývá také kuchyně, kde osoby se sníženou pohyblivostí mohou trpět kvůli nedostatku místa, nebo nedostupnosti k některému vybavení. Například pro vozíčkáře bude nezbytné umístit veškeré vybavení do dolní části linky a zároveň zajistit, aby před linkou byl k dispozici manipulační prostor o poloměru 150 centimetrů, který je nutný k otáčení vozíku okolo své osy. Zároveň ale ani nejnižší zásuvky a police v lince nejsou pro vozíčkáře ideálně dostupné, podobně jako třeba dolní patro myčky, nebo spodní šuplík mrazáku. Ideální je kuchyně navržená přímo pro vozíčkáře, kterou je možné nechat na zakázku vyrobit.

Koupelna

Obvykle nejkritičtějším místem bývá koupelna, kde může i dobře pohyblivý člověk uklouznout při vstupování nebo vystupování z vany, nebo při vstávání z WC. Mimo to je obvykle koupelna a toaleta místnost menších rozměrů, kde může být problematické provádět potřebnou činnost a zároveň potřebné kompenzační pomůcky umožňující pohyb – ať už invalidní vozík, nebo třeba chodítko. Vhodná je proto zejména protiskluzová úprava povrchu dlažby, a také speciální vybavení, jako třeba vysunuté umyvadlo, WC s madly, nebo sedátko do sprchy. Mimo to využijete různé věšáky, držadla a úchyty, stejně jako speciální baterie. Tyto pomůcky pro invalidy seženete ve specializovaných prodejnách, kde vám nabídnou nejlepší řešení pro váš konkrétní případ, a možná také seznámí s různými „vychytávkami“, o kterých jste doposud neměli ani tušení.

Dveře

Pro bydlení osob se sníženou pohyblivostí jsou ideální dveře posuvné, které nezabírají drahocenné místo, a snadno se s nimi manipuluje. Dnes jsou navíc esteticky půvabné, takže si je snadno zamilujete, i když jste zcela fit.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top