TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak vybrat vysavač?

Jak vybrat vysavač?

Žádná domácnost s koberci se bez vysavače neobejde. Tatam jsou však doby, kdy vysavač byl těžká neforemná krabice. Dnešní technologie nabízejí při uklízení dostatečný komfort i chytré funkce. Jak tedy vybrat vysavač?

Vysavače

 

Při výběru je nutné v první řadě zvážit, na co vlastně chceme vysavač používat. Máme všechny pokoje v době osazené koberci? Nebo potřebujeme jen jednou za čas vyluxovat dekorační kobereček na plovoucí podlaze? Bydlí s námi zvířata, po kterých musíme často vysávat chlupy?

1. Typ vysavače

Je důležité si rozmyslet, zda chceme koupit klasický vysavač, investovat do chytrého robotického anebo si vystačíme jen s ručním vysavačem na občasné nečistoty. Robotický vysavač dokáže vyčistit celou domácnost – ale i napáchat neplechu. Proto je nutné do tohoto typu investovat značně vyšší částku, aby byl vybaven všemi funkcemi, které zabezpečí dokonalý úklid bez potíží.

Za zvážení také stojí centrální vysavače, a to zejména stavíme-li nový dům. Při rekonstrukci se náklady na pořízení mohou bohužel až zdvojnásobit. Výhodou tohoto systému je nejen flexibilita, ale také centrální zásobník, který stačí vyměňovat několikrát do roka.

2. Konstrukce hubice

Patrně nejdůležitější součástí vysavače je hubice, která se přimyká k podlaze či koberci. Je-li navržena a vyrobena správně, je vysávání mnohem účinnější a rychlejší. Správně by se hubice měla po celé své délce přisát k povrchu a zajistit, aby sací výkon byl na všech místech stejný.

Stejně tak záleží na rotačních kartáčích – plánujeme-li koupit vysavač, který s nimi pracuje.

3. Sací výkon

Čím větší sací výkon, tím lepší výsledky. Jedná se bezesporu o jeden z nejdůležitějších parametrů při výběru vysavače. Měl by však být měřen při ústí hubice, tedy u podlahy, neboť tam se nečistoty vysávají. Může se však stát, že informace výrobce budou udávat výkon změřený v místě napojení hubice do těla vysavače, kde je logicky větší.

Co naopak není tolik důležité?

Ačkoliv se nás o tom výrobci a reklama snaží přesvědčit, není potřeba dávat takový důraz na počet wattů. I když vyšší číslo naznačuje vyšší výkon, nemusí tomu tak být vždy – záleží totiž také na celkové konstrukci vysavače a především na tvaru hubice.

Stejně tak není zcela směrodatný počet filtrů. I zde platí, že v lásce a reklamě je dovoleno vše. A tak se do počtu filtrů několikanásobně započítávají například vícevrstvé filtry. U filtrů je vhodné sledovat také jejich kvalitu. Pakliže netěsní, může se nám prach vracet pět do místnosti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top