TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Nová okna a vchodové dveře – plast, dřevo či hliník?

Nová okna a vchodové dveře – plast, dřevo či hliník?

Hliníková, plastová a dřevěná okna i vchodové dveře nabízejí všem potenciálním uživatelům mnoho dobrých i několik horších vlastností. Co máme konkrétně na mysli? Čtěte dále a dozvíte se víc.

Jestliže máte v plánu pořídit nová okna a vchodové dveře, jistě Vám vrtá hlavu, zda použít plast, dřevo nebo hliník. Odpověď každopádně není jednoduchá a především ani jednoznačná. Dřevěná, hliníková i plastová okna a vchodové dveře totiž přinášejí mnoho výhod i několik nevýhod a navíc záleží i na konkrétních stavbách a prostředí. Pokusme se tedy alespoň shrnout všechna zásadní pro a proti u jednotlivých materiálů.

OP 1

Plastová okna – prvotřídní izolační vlastnosti

Co se týče tepelně-izolačních vlastností, o které jde mnohdy především, vítězí plastová okna a vchodové dveře. Ty tedy zajišťují vyšší ochranu proti extrémním teplotám a zároveň proti hluku. Nabídka plastových oken a vchodových dveří je navíc pestrá, potěší i zajímavé ceny a snadná údržba. S plastovými okny a vchodovými dveřmi se ovšem pojí i několik drobných nevýhod jako např. vyšší ekologická zátěž a náročnější opravitelnost.

OP 2Dřevěná okna – kvalita i tradiční vzhled

Oproti plastovým výrobkům jsou výhody u dřevěných oken a vchodových dveří následující – ekologická šetrnost, tradiční vzhled s puncem dávných časů a velice dlouhá životnost. Dřevěná okna a vchodové dveře sice možná nedosahují kvality izolačních vlastností předchozích, na druhou stranu se rozhodně nejedná o zásadní potíž. Mohly by Vás sice odradit náročnější údržba a také vyšší ceny, právě ty ale nejsou vzhled k životnosti žádný problém.

Hliníková okna – odolnost proti vlivům prostředí

Hliníková okna a vchodové dveře Vás možná překvapí svou vysokou odolností proti vlivům prostředí a stejně jako u dřeva až několik staletí dlouhou životností. Vyšší pořizovací cena tak rovněž není překážkou. Porovnáme-li s předchozími materiály tepelně-izolační vlastnosti, tak jejich kvalit nedosahují, že byste s nimi ale měli výrazné potíže, rozhodně nečekejte.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top