TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jaké pletivo vybrat pro váš plot?

Jaké pletivo vybrat pro váš plot?

Chránit svůj pozemek před nevyžádanými návštěvami, ať už osob, nebo zvířat, můžeme běžně pomocí oplocení. To existuje v mnoha druzích, od masivních zdí, přes různé dřevěné či kovové ploty, až po decentní plot s pletivem, který váš pozemek chrání, aniž by z něj dělal nedobytnou zatemněnou pevnost. I mezi ploty s pletivem ale existují alternativy, a to zejména pokud jde o použitý druh pletiva.

Poplastované pletivo versus pozink

Mezi nejběžněji používané druhy pletiva se řadí pletivo pozinkované a pletivo poplastované. Rozdíl je v tom, že pozinkované pletivo je tvořeno drátem s vrchní vrstvou zinku, zatímco u poplastovaného pletiva je na zinkové vrstvě navíc ještě vrstva plastu. Toto pletivo je natolik odolné, že je již bezúdržbové, a potěší vás i vysokou životností. Cenově je ale pochopitelně nákladnější.

Pokud jde o využití, obě uvedená pletiva jsou vhodná na oplocení zahrad a okolí domů, a obě se také dodávají ve variantě se zapleteným napínacím drátem, nebo bez něj. Pro ploty delších rozměrů je přitom vhodnější varianta bez zapleteného drátu, kdy se napínací drát instaluje samostatně, napíná pomocí ráčny, a následně se na něj připevňuje pletivo pomocí vyvazovacího drátu. Výhodou této varianty je, že pokud vám dojde role s pletivem, můžete plynule navázat roli novou, kdekoliv v rámci oplocení.

Lesnické pletivo uzlové

Pokud potřebujete ochránit pozemek před zvěří, můžete využít levnější lesnické pletivo, které je taktéž pozinkované, ale liší se charakteristickou skladbou ok, jež se vždy zvětšují směrem nahoru od země. Výhodou tohoto pletiva je, že snadno kopíruje i členitý terén, je skladné, snadno se instaluje, a je téměř o polovinu levnější, než klasické pozinkované pletivo. Využívá se ale spíše na oplocení lesních porostů a školek, pasek, zemědělských, lesnických a loveckých objektů.

Design pletiva

Rozdíly mezi pletivy jsou kromě materiálu dále v průměru použitého drátu, ve tvaru či velikosti ok, a také v barvě, kterou si můžete vybrat dle vlastního vkusu. Specialitou jsou okrasná dekorativní (například obloučková) pletiva, která působí zajímavě a netradičně.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top