TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Vyhřívaný bazén – luxus pro koupání

Vyhřívaný bazén – luxus pro koupání

Co může být příjemnějšího, než se za horkého letního dne osvěžit v bazénu? Třeba možnost osvěžit se v něm i za nepříznivého počasí! Díky možnosti ohřevu bazénu totiž nemusíte čekat, až vodu ohřejí sluneční paprsky, ale můžete si ji podle přání ohřát sami.

Ať už vás k myšlence na vyhřívání bazénu vedou požadavky na vyšší teplotu vody (například kvůli malým dětem), nebo si jen chcete prodloužit koupací sezónu, splnit vaše přání vám může snadno systém na ohřev bazénu.

Solární ohřev

Jednoduchým řešením pro ohřev vody ve vašem bazénu může být solární ohřev vody, kdy je ke zvýšení teploty vody využívána sluneční energie. Stačí tedy, aby bylo venku jasno, a vaše voda může být díky solárnímu systému o šest stupňů teplejší, a to bez výdajů za energii. Vše co potřebujete, jsou jen speciální solární panely, které pro účely vyhřívání bazénů bývají speciálně upraveny tak, aby odolávaly nejen slunečnímu záření, ale i mrazu, oxidaci a bazénové chemii. Snadno je přitom můžete nejen nainstalovat, ale po ukončení plavecké sezony zase i uklidit.

Tepelná čerpadla

Nechcete-li být vázáni na Slunce, alternativou je ohřev bazénu pomocí tepelného čerpadla. To využívá okolní vzduch, který však musí být teplejší, než 15°C. Množství slunečního svitu není podstatné. Energii k ohřevu získává čerpadlo ze vzduchu, a to pomocí cyklu komprese a expanze teplonosného plynu. Tento plyn promění v teplo, které je následně přes výměník předáváno do vody. Takto lze předat až 80 procent tepla, záleží ale na účinnosti. Tepelná čerpadla jsou přitom podobně jako solární systém ekologická.

Jiné možnosti

Dalšími možnostmi, jak ohřívat vodu v bazénu, je například elektrický průtokový ohřívač, nebo tepelný výměník. Obě tyto možnosti ale s sebou nesou vysoké náklady na ohřev.

foto: bazenyshop.cz

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top