TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Markýzy nabízejí komfortní posezení ve stínu

Markýzy nabízejí komfortní posezení ve stínu

Posedět si v létě na terase je pro mnohé z nás synonymem ideální relaxace, a to obzvláště pokud se vydaří počasí. Když už je ale sluníčka hodně, je na druhou stranu příjemné mít možnost dopřát si trochy stínu. K tomuto účelu skvěle slouží markýzy, textilní výsuvná stínidla, která jsou nejen funkční, ale navíc skvěle vypadají a snadno se ovládají.

Co je vlastně markýza?

Markýza je lehká konstrukce sloužící primárně ke stínění, sekundárně je pak možné ji využít i jako ochranu pře deštěm. Skládá se obvykle z pevného kovového rámu připevněného ke zdi, a textilní výplně. Umisťuje se například nad vchody domů, nad okna nebo balkony, ale i jednoduše na zdi. Zkrátka všude tam, kde chceme být chráněni před sluncem nebo kapkami deště.

Kde poslouží markýza

markyza2Výsuvné markýzy můžete instalovat na terase, balkóně, lodžii nebo i zahradě, kde vás spolehlivě ochrání před ostrými slunečními paprsky i horkem.  Mimo to ale skvěle ochrání i místnosti přilehlé například k terase, které by jinak byly ostrým světlem i horkem v létě také ohrožovány. Venkovní markýzy dovedou zachytit dokonce 60 až 80 procent sluneční energie před okenní plochou. Na rozdíl od pevných přístřešků je navíc můžete jednoduše kdykoliv zasunout a zajistit si tak nerušený výhled, třeba na noční oblohu plnou hvězd.

Design dle přání

markyza3Přestože funkční stránka je u venkovní markýzy jistě zásadní, ani estetičnost nezůstává v pozadí. Velkou předností markýz proto je, že jsou k dispozici v různých designech. Například značka Univers nabízí  jak konstrukce, tak i stínící látky v různých materiálech, barvách i vzorech, které udělají z vaší markýzy originální stínící prvek. Ovládání přitom můžete volit buďto klasické manuální, kdy točíte klikou, nebo modernější motorické, kdy ovládání pohání elektromotor, a vy jen jednoduše mačkáte tlačítka. A pokud chcete být ještě modernější, můžete zkombinovat elektormotor se senzorem deště nebo slunečního svitu, který pohlídá počasí za vás a podle potřeby sám markýzu vysune nebo naopak zaroluje.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top