TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Pergola pro vaši zahradu

Pergola pro vaši zahradu

Není nic příjemnějšího než posezení venku za teplého letního dne. Třeba s dobrou knihou, cigaretou, šálkem kávy, nebo s přáteli. Abyste ale neseděli na přímém slunci, hodila by se zahradní pergola. Těch ale existuje obrovská spousta. Jak tedy vybrat tu pravou?

Design – materiály a tvary

By: Luz

Typickým materiálem pro pergoly je přírodní dřevo, a mnozí si pergolu ani jinak představit neumí. Stavební řezivo pro takovouto stavbu pergoly si můžete dokonce i sami kdekoliv zakoupit, stavbu pergoly ale raději nechte na odborníky, kteří vám postaví stavbu trvanlivou a bezpečnou. Pokud se vám ale dřevo nezamlouvá, bez potíží seženete i pergolu kovovou, a to třeba i v pestrých barvách, pokud preferujete extravaganci. Podobně si pak můžete vybírat i mezi nejroztodivnějšími tvary půdorysu. Kromě tradičního obdélníku je totiž k dispozici třeba i půlkruh nebo šestiúhelník. Co se týče designu pergoly, volit můžete mezi minimalismem hranolů a příček, nebo propracovanějším řešením kdy je pergola opatřena dřevěným mřížováním. Veškeré tyto aspekty byste přitom měli vybírat s ohledem na design okolních staveb, ke kterým by měla pergola přiměřeně ladit.

Umístění pergoly

Pergola je typicky samostatně stojící stavba, může ale stejně tak navazovat na budovu, ke které je jakoby přitisknuta, nebo může třeba i spojovat dvě budovy. Nejběžněji ale stojí právě samostatně, dál od obydlí, kde zajišťuje soukromí i klid pro relaxaci. Ať už při drinku a povídání s přáteli, nebo jen tak, třeba po náročném dni, kdy se vám nechce ani vyzouvat pracovní obuv, a tak zde zamíříte ještě dříve, než domů do obýváku.

Vybavení pergoly

K dokonalosti pohodlí v pergole pak chybí už jen příslušný venkovní sedací nábytek. Nejčastěji je jím sada stolu a židlí či lavic, stejně tak si ale můžete pořídit jen lenošky, nebo třeba pohodlné sedací vaky. Záleží hlavně na účelu, ke kterému chcete pergolu používat.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top