TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Dřevo jako stavební materiál

Dřevo jako stavební materiál

Pokud jde o stavby, stále častěji trh nabízí všemožné moderní stavební materiály. Tradiční dřevo má ale při výstavbě budov stále své místo, a v mnohém je dokonce stále ještě nedostižitelné. Dřevo například nepotřebuje náročnou výrobu, je obnovitelnou surovinou šetrnou k životnímu prostředí, a na pohled i omak je nesmírně příjemné.

Dřevo se vrací do módy

By: pnwra

Dřevo je stejně jako kámen spjato s výstavbou budov od nepaměti. V několika posledních desetiletích se však opět vrací na výsluní, kdy stále více spotřebitelů znovu poznává jeho nesporné kvality. Na poli rekreačních objektů se znovu s oblibou stavějí klasické dřevěné sruby, oblast staveb k bydlení zase okupují moderní dřevostavby.  V Česku zatím tvoří stavby na bázi dřeva pouhé procento všech staveb, v Německu je to ale už sedm procent, v Rakousku nebo Švýcarsku deset procent, a ve Finsku, Norsku a Dánsku dokonce přes šedesát procent všech staveb, což už je úctyhodné číslo. Více informací o dřevostavbách získáte po kliknutí na Woodmarket, kde najdete širokou nabídku z různých koutů světa.

Proč volit dřevo

Výhod, které dřevo má, je doslova celý seznam. Je dostupné, relativně levné, je mnohostranně využitelné a má skvělé stavebně-fyzikální vlastnosti, kdy zejména zajišťuje minimální ztráty tepla. Dřevo je přírodní materiál, který uvolňuje molekuly kyslíku (laicky řečeno dýchá), a dovede zpracovat až 80 procent škodlivin. Mimo to také umí regulovat relativní vlhkost v místnosti. V neposlední řadě je pak příjemné pro všechny naše smysly, neboť hezky voní, je příjemné na dotek, a krásně vypadá. Kromě toho už dnes zdaleka není jen záležitostí chat a rekreačních objektů. Naopak i v Česku stále častěji veřejné osvětlení svítí na čtvrti moderních domů ze dřeva stejně i při běžných stavbách. Veřejné osvětlení do každé obce zajistí ECO-LOGIC s. r. o..

Nevýhody dřeva

Dřevo má ale i své nevýhody. Zejména je to potřeba jej pravidelně udržovat, což naopak mnohé moderní materiály nevyžadují. Mimo to je dřevo vysoce hořlavé, takže při požáru těžko odolává. Stejně tak si ale nerozumí ani s vodou, kdy není vhodné používat dřevo v případech, kdy se v místě stavby často mění vlhkost.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top