TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Interiér ve stylu Provence

Interiér ve stylu Provence

Fialové levandulové lány, dřevěné doplňky v bílé patinované barvě, slunce, olivy či víno typické pro jihofrancouzskou oblast Provence učarovaly už nejednomu tamnímu návštěvníkovi. Mnozí si přitom tento styl zamilovali natolik, že jej přenáší i do svých interiérů. Co všechno k tomuto stylu patří, a jak si provensálský design zařídit u vás doma nebo třeba na chalupě? Poradíme…

Staré bílé dřevo

Ke stylu Provence neodmyslitelně patří dřevěný nábytek i doplňky bílé barvy, které však musí být opatřeny příslušnou patinou – musí na nich tedy být znát stopy času. Doplňky v tomto stylu můžete buďto koupit například v designové prodejně, nebo třeba i bazaru starého nábytku, nebo si je dokonce i vyrobit. Dojem patiny vytvoříte například tak, že nábytek natřený na bílo přejedete na hranách a několika dalších místech téměř suchým štětcem s hnědou nebo černou barvou. Štětec ale musí být skutečně téměř suchý – ideálně jej osušte hadříkem, aby dělal jen lehké šmouhy. Takto upravit si můžete rámečky na obrazy či fotky, stoličky a židličky, okenní rámy, a dokonce i předměty nedřevěné, jako jsou květináče a truhlíky, kyblíky, nebo svícny. Celkové ladění by přitom u stylu Provence mělo být spíše rustikální.

Fialová levandule

Typickou barvou spojovanou s Provence je fialová, a to především díky fialově kvetoucí levanduli, jejíž lány pokrývají značnou část Provence. Květina s typickou vůní a pronikavou barvou by neměla chybět v žádném interiéru v Provence stylu. Ať už živá, například v květináči, sušená, kdy krásně provoní interiér, nebo třeba jen v podobě malby na květináči, hrníčku, nebo ubrouscích. Kromě fialové barvy je pro Provence styl typická také bílá, a to zejména u nábytku, a dále další světlé decentní barvy, jako je jemná modrá nebo růžová.

Olivy a víno

S Provence je úzce spjato také pěstování oliv a vína, jejichž plody se rovněž stávají oblíbeným námětem pro dekorace. Doplníte-li tedy romantický pastelový interiér motivem oliv nebo zralých hroznů, nešlápnete vedle.

1 komentář

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top