TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Koupelna / Jak vyčistit pračku? Praktický návod

Jak vyčistit pračku? Praktický návod

Posláním každé pračky je praní prádla, a to by v ideálním případě mělo vycházet z pračky čisté i voňavé. Pokud ale pračka slouží delší dobu, může se stát, že není ideálně čistá nebo voňavá. To ale neznamená, že se musíte hned poohlížet po nové. Stačí tu starou vyčistit.

Pračka nám slouží k čištění oblečení, přesto i ona sama občas potřebuje vyčistit. A to nejen kvůli tomu, aby naše prádlo mělo ten komfort být práno v čisté a vonící pračce. Správná údržba totiž také zvyšuje životnost pračky samotné. Řeč přitom ale není zdaleka jen o čištění filtru nebo nálevky na prací prášek, které by mělo být samozřejmostí.

Jak vyčistit filtr od pračky

Filtr hrubých nečistot pračky byste měli čistit hned několikrát ročně, neboť zanesený filtr může dokonce ucpat odtokovou hadici. Návod jak filtr vyčistit, a zejména jak se k němu dostat, najdete v manuálu k vašemu přístroji. Obecně jde jen o to dostat se k filtru, vyjmout jej, a mechanicky jednoduše odejmout usazené nasbírané nečistoty.

Nálevka či těsnění pračky

Spoustu nečistot najdete zejména v prostoru určeném k dávkování prášku či aviváže, a také na těsnící gumě bubnu, kde se s oblibou špína usazuje. Její odstranění je jednoduché, a zvládnete jej třeba jen za pomoci hadříku či houbičky a trochy čisticího prostředku.

Čištění bubnu

Nejproblematičtější je čištění bubnu pračky, který bývá zanesen z vnější strany, ke které nemáme volný přístup. Na mechanické čištění s hadříkem proto můžeme zapomenout. K čištění bubnu od usazenin nebo vodního kamene pomohou speciální přípravky, nebo i domácí suroviny. Předem byste si ale měli dobře prostudovat, například jak vyčistit pračku octem. Nadměrné množství octu totiž poškozuje gumové části pračky, a mohli byste si tak spíše uškodit. Tři šálky octa a běžný prací program třikrát do roka postačí. Alternativou je například využití sody. Chcete-li vyčistit pračku sodou, stačí ji nasypat do přihrádky namísto prášku a opět spustit praní. Pomůže vám od usazenin i vodního kamene. Pokud ale potřebujete vyčistit pračku od plísně, často doprovázené i nepříjemným zápachem, vsaďte raději na specializované přípravky volně dostupné v drogeriích. A pro příště raději nechávejte pračku pootevřenou, a občas zvolte i vyšší teplotu praní. Jinak váš zápach a nečistoty pravděpodobně i po čištění znovu brzy navštíví.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top