TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Umělý ratan: výhody a nevýhody

Umělý ratan: výhody a nevýhody

Tropická dřeva jsou při výběru nábytku stále oblíbenější. A to nejen u zahradního, ale také v interiéru. A ratan není výjimkou. Řada rodin však dává přednost ratanu umělému. Proč?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přírodní ratan se obyčejně řadí mezi tropické dřeviny – ve skutečnosti se však jedná o liánu. Jedna taková liána může dorůst až dvě stě metrů. Jakmile se uřízne, musí se napařit a impregnovat, aby i po vysušení získala potřebnou ohebnost. A pak už se z ní doslova plete nábytek a další potřeby do domácnosti. (Drobné informace o pravém ratanu najdete např. na Wikipedii.)

Nábytek se samozřejmě plete i z umělého ratanu. Ten však svoji pružnost víceméně nikdy neztrácí. Je totiž vyroben z ohebných plastů, konkrétně z vláken polypropylenu.

Výhody umělého ratanu v kostce

  • Pružnost a pohodlí
  • Snadná údržba
  • Lehkost
  • Cena

Na údržbu stačí voda

Pravý a umělý ratan mají mnoho společného. Jsou to pružné materiály s téměř totožným vzhledem. Jak plasty na impregnované liány jsou velmi lehké. A když se napletou na bambusovou či hliníkovou konstrukci, dokáže je přemístiti i dítě.

Pravý ratan je však poměrně náročný na údržbu. Aby své dobré vlastnosti neztratil, nebo se dokonce nezačal ničit (například praskat), je nutné o něj pravidelně pečovat a dodržet nějaké zásady zacházení. V první  řadě je nutné pamatovat na to, že ačkoliv je ratan tropická dřevina, déšť jí vůbec nesvědčí. Proto je nábytek z pravého ratanu vhodný spíše do interiéru. Ale ten z umělého se vůbec nemusíte bát použít i jako zahradní nábytek.

Pravý ratan je nutné jednou ročně ošetřit speciálním olejem, který materiálu dodá lesk a sílu. Oproti tomu umělý ratan nevyžaduje nic. A když se ušpiní? Nemusíte se bát vzít do ruky hadřík a vodu a špínu jednoduše umýt. Dolů půjde snadno.

V hlavní roli: cena

Ačkoliv se zdá, že umělý ratan vítězí všude mimo pole exkluzivity, je tu ještě jedna oblast, kde vítězství bude mít mnohem větší váhu – cena. Tropické dřeviny nejsou levnou záležitostí a ratan není výjimkou. Naopak výroba plastu je mnohem finančně náročnější. A tak – i když je umělý ratan mnohem dražší než obyčejný plastový nábytek – pokud chcete ušetřit, je umělý ratan dobrou volbou.

Tip: kde koupit nábytek z umělého ratanu?

U všeho exkluzivního zboží se najdou tací prodejci, kteří chtějí své náklady snížit co nejvíce, a tak prodávají méně kvalitní kusy. A protože investice do nábytku není z nejmenších, přinášíme vám tip na dobrého a solidního prodejce: Teak-shop.cz.

2 Komentářů: 2

  1. Umělý ratan je především vysoce stylový a působí komfortním a elegantním dojmem. Mrkněte například na http://www.nabytek-elegance.cz

  2. Ratan je skvělá věc. Krásný, dlouho vydrží a nemusí se o něj moc starat. Tady mají třeba fajn ceny http://www.nabytek-ratan.cz/

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top