TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Materiál pro vaši stavbu

Materiál pro vaši stavbu

Chystáte se stavět, přistavovat, rekonstruovat nebo modernizovat stávající stavbu? Pak se neobejdete bez množství stavebního materiálu. Jaký se vám při stavbě může hodit? Poradíme…

Stavební řezivo

Pod souhrnným označením stavební řezivo najdete masivní dřevěné hranoly, střešní latě i palubky.  Hranoly využijete pro rámové a střešní konstrukce, a je jedno, jestli půjde o dřevostavbu určenou k bydlení, nebo jen pergolu či zahradní přístřešek. Hranoly musí být vždy masivní a kvalitní, aby zajistily stabilitu skrytých i pohledových konstrukcí. Naopak pro nosné konstrukce střešní krytiny se budou hodit střešní latě, ideálně impregnované proti škůdcům a hnilobě. Na obklady interiérů a exteriérů a také na podlahy pak využijete palubky. Fasádní či podlahové palubky zajistí ochranu fasádě či podlaze, zmenšují tepelné ztráty, a jsou i designově poutavé.

OSB desky

Potřebujete-li pro stavbu desky, pak se vám velmi pravděpodobně budou hodit OSB desky, které patří mezi nejpoužívanější. Jedná se o plošně lisované desky z orientovaných velkoplošných třísek. Jejich výhodou je široké využití, pevnost a tuhost, společně s dobrým tepelným odporem a odolností. Použít je můžete na podlahy, stropy, na podbití střechy, obklady, stavbu venkovních přístřešků či pergol, nebo stavbu bednění. Velikosti desek jsou různé, a volba té pravé je pouze na vás – s ohledem na konkrétní projekt.

Sádrokarton

Dalším velmi oblíbeným a univerzálním materiálem pro rekonstrukce, přístavby i renovace je sádrokarton. Dají se z něj realizovat podhledy, příčky i všemožné designové interiérové prvky. Práce s ním je přitom rychlá, nenáročná, a finančně tento materiál nezatíží váš rozpočet.

Fasády

Pro finální úpravu povrchu domu nebo jakékoliv jiné stavby pak využijete fasády, které tvoří jakýsi pomyslný kabát každé stavby. Při volbě té pravé však dbejte nejen na estetičnost, ale především na kvalitu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top