TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Plast nebo dřevo? Jaká okna budou nejlepší?

Plast nebo dřevo? Jaká okna budou nejlepší?

Současným trendem v bydlení je ve velké míře měnit stará okna za nová plastová. Přitom ale moderní dřevěná okna dovedou v mnohém plastu konkurovat, a v jistých ohledech mají dokonce navrch. Pokud se tedy rozhodujete jaká okna pro vaši rekonstrukci nebo novostavbu použít, dobře se informujte o výhodách i nevýhodách jednotlivých materiálů. Možná budete překvapeni.

Výhody plastových oken

Plastová okna představují praktické řešení, neboť jsou minimálně náročná na údržbu. Na rozdíl od dřeva je nemusíte natírat ani jinak ošetřovat. Stačí umýt skla, a jsou vždy znovu jako nová. V porovnání se dřevem navíc lépe odolávají oděru, takže tolik netrpí na škrábance. Cenově jsou plastová okna ve srovnání s dřevem dostupnější, a navíc nabízejí spolehlivé a moderní řešení. K plastovým oknům si totiž můžete pořídit všemožné doplňky a vychytávky, které vám zjednoduší život nebo zútulní interiér. Jedná se například o možnost okno vyklápět, přes různé brzdící mechanismy, až po mikroventilaci a další. Na trhu je k dispozici široké spektrum barev i dekorů, včetně dekoru dřeva. Výhodou navíc je, že ve stejném designu jako jsou okna, dnes snadno pořídíte také korespondující vchodové dveře, které jsou rovněž spolehlivé, odolné i bezpečné.

Nevýhody plastových oken

Jak bylo řečeno, plastová okna můžete pořídit i v dekoru dřeva, tento přírodní materiál však zcela nikdy nenapodobíte. Na omak i vzhledově bude vždy působit mírně uměle a chladně. Kromě toho může s postupem času docházet k nechtěným změnám barvy materiálu.

Výhody dřevěných oken

By: jωp

Dřevo je přírodní esteticky přitažlivý materiál, který poutá především právě svým vzhledem. Strukturu dřeva nedokáže plast nikdy napodobit, stejně jako pocit, který máte při kontaktu s dřevem. Pokud jde o izolační vlastnosti, možná vás překvapí, že dřevo je zcela srovnatelné s plastem. Moderní dřevěná okna (eurookna) mají vysoký tepelný odpor, dovedou výrazně snížit hluk přicházející z exteriéru, a navíc se mohou pyšnit dlouhou životností. Na rozdíl od plastu navíc dřevo takzvaně „dýchá“, takže dovoluje stavbě přirozeně větrat a tím snižuje riziko tvorby plísni či vlhnutí zdiva.

Nevýhody dřevěných oken

Zejména finanční stránka vás v případě dřevěných oken příliš nepotěší. Ve srovnání s plastem budete muset sáhnout do kapy jednoznačně hlouběji. A to nejen při pořizování, ale i v průběhu let, kdy budete dřevěná okna používat. Dřevo totiž vyžaduje pravidelnou údržbu a ošetřování, které rovněž znamená náklady – finanční, a také časové, pokud se rozhodnete pečovat o okna sami.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top