TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Nářadí pro vaše kutění

Nářadí pro vaše kutění

Stavba, rekonstrukce, a dokonce ani drobná oprava v domácnosti se neobejde bez příslušného nářadí. Ať už profesionálního, nebo hobby. Mnohdy je nářadí k práci přímo nezbytné, a často nám ji dovede alespoň usnadnit. K tomu abychom si ale domácí kutění ulehčili je potřeba mít přehled v nabídce nářadí a možnostech i schopnostech jednotlivých kusů náčiní.

Ruční nářadí

Ruční nářadí představuje skupinu náčiní, které funguje výhradně na „lidský pohon“ a zahrnuje základní nářadí, jako jsou kladívka, kleště (ať už štípací, kombinované, nebo třeba samosvorné kleště), klíče nebo šroubováky. Zkušenější kutilové však z této kategorie využijí například i momentový klíč sloužící k měření momentu síly, nářadí pro hydrauliku, nářadí pro řezání a vrtání, měřící nářadí, svěráky a další. Alespoň něco z této skupiny nářadí má doma pravděpodobně každý z nás, a pokud ne, měl by to napravit. V opačném případě totiž hrozí, že i kvůli jednomu šroubku bude muset volat drahou odbornou firmu. Využití pro kladívko nebo šroubovák se přitom v každé domácnosti jistě čas od času najde.

Pneumatické nářadí

Velice nápomocné je pak pneumatické nářadí, které umožňuje jednoduchou a rychlou aplikaci. Příkladem takovéhoto nářadí je třeba nastřelovač hřebíků, nýtovačka, sešívačka, všemožné pistole k lakování, nafukování nebo mytí, vrtačka, nebo třeba rázový utahovák. Toto náčiní patří již spíše do skupiny profi nářadí, a manipulaci s ním chce již trochu zkušeností, stejně jako obezřetnost. Na druhou stranu ale skutečně významně ulehčuje a zrychluje práci. Sehnat ho můžete v některém z hobby marketů, nebo samozřejmě i na internetu – třeba na shop-naradi.cz.

Elektrické nářadí

Elektrické spotřebiče a pomůcky jsou fenoménem současnosti, a ani oblast nářadí se tomuto trendu nevyhne. Elektrické nástroje bývají vysoce efektivní, ale také cenově náročnější, proto je vhodné pořizovat jen ty, které skutečně využijete. Například vrtačku nebo pilu. K dispozici jsou ale třeba i lakovací pistole, ruční míchačky, pájky, hoblíky, brusky, nebo horkovzdušné pistole.

Stavební nářadí

Nářadí, které budete potřebovat při stavbě nebo rekonstrukci, pak zahrnuje řadu specializovaných pomůcek určených obvykle pro jeden konkrétní účel. Jsou to například škrabáky pro tvorbu spár při obkládání nebo pokládce dlažby, válečky na výmalbu stěn, speciální nůžky na laminátové plovoucí podlahy, řezačky obkladů, zednické lžíce, a mnohé další. Toto nářadí využívají spíše majitelé rodinných domů, přesto nemá smysl se jím předzásobovat – kdo ví, zda byste jej vůbec někdy využili.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top