TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Měřící technika usnadní práci i každodenní činnosti

Měřící technika usnadní práci i každodenní činnosti

V každodenním životě či v práci se mnohdy neobejdeme bez kvalitní měřící techniky. Pro práci s elektřinou a elektronikou existuje řada zařízení, která dokáží zjistit velikost elektrotechnických veličin jako je napětí, proud, výkon, odpor, indukčnost, kapacita, kmitočet a řada dalších. Spoustu elektronické měřící techniky ale využijete i k měření neelektrických veličin, kdy vám mohou nemálo zjednodušit život, například při měření vzdáleností, nebo třeba sledování počasí.

Elektrické měření a měřící technika

Elektrickým měřením ověřujeme nebo kontrolujeme vlastnosti elektrických zdrojů, spotřebičů, sdělovacích zařízení, elektrických sítí a vedení. Nejsnazší je přitom měření pomocí přístrojů, které veškeré potřebné hodnoty zobrazují přímo, a nemusíme je sami nijak vypočítávat. Takováto měřící technika vám zajistí správnost měření i bez odborných znalostí (například vzorců pro výpočet jednotlivých veličin). Sehnat ji můžete ve speciálních prodejnách, nebo třeba i prostřednictvím internetu, například na tipa.eu.

Mezi vyhledávané patří například přístroj pro měření elektrického napětí – osciloskop, generátory, multimetry pro měření i většího množství elektrických veličin (existují digitální nebo klešťové), nebo všemožná zkoušecí technika. Z jejího portfolia je vám známá jistě přinejmenším zkoušečka napětí, kterou možná máte už doma, nebo třeba zkoušečka fází.

Měření neelektrických veličin

Moderní elektronická technika nám dnes ale dovede prozradit i řadu jiných zajímavých informací, které využijeme v běžném každodenním životě, při práci na zahradě, nebo třeba při domácím kutilství. Příkladem takovéhoto zařízení je například anemometr, který vám prozradí rychlost či teplotu větru, laserový dálkoměr, který měří vzdálenosti snadno a rychle i v těžko dostupných místech, detektory kovů, detektory různých plynů, hlukoměr, měřič vlastností půdy, a mnohé další. Parametrů, které dnes dovedou elektrické přístroje měřit, je skutečně nepřeberné množství, proto ať už se zabýváte měřením čehokoliv, informujte se, zda by vám nějaký elektrický přístroj neusnadnil život.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top