TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Plovoucí podlaha: praktické a stylové řešení pro váš domov

Plovoucí podlaha: praktické a stylové řešení pro váš domov

Podlahová krytina je nedílnou součástí interiéru, a přestože variant je hned několik, stále více lidí dnes nedá dopustit zejména na laminátovou plovoucí podlahu. Důvodů je nepřeberné množství, alespoň ty hlavní vám teď připomenou následující řádky.

Jednoduchá instalace

foto: OBI

foto: OBI

Plovoucí podlaha je řečeno s trochou nadsázky taková stavebnice pro dospělé. Jakmile položíte podklad, stačí skládat pěkně jeden panel podlahy ke druhému – zapadat vám přitom budou hravě do sebe, a nejspíš se nebudete stačit divit, jak rychle vám jde práce od ruky. Přirozeně se neobejdete bez řezání, takže trocha zručnosti bude každopádně potřeba, šikovný domácí kutil si ale s pokládkou určitě poradí. A pokud ne, samozřejmě jsou tu odborníci. Podle lokality vašeho bydliště se vám jich nabídne hned několik, stačí si na internetu vyhledat třeba podlahářství Praha, nebo pokládka podlah Horní Dolní.

Široký výběr dekorů a elegantní vzhled

Estetická stránka chtě nechtě hraje při výběru stěžejní roli, a přestožepraktičnost je jistě prvořadá, vzhled ji úspěšně dohání. Proto se právě laminátové plovoucí podlahy dnes těší takové oblibě. Vzhledem připomínají podlahy dřevěné, ale jejich povrch je dokonale hladký a lesklý. Navíc vás vyjdou levněji, a trh nabízí nepřeberné množství odstínů i barevných provedení od zcela světlých až po temné, takže vybrat si může opravdu každý.

Praktičnost pro úklid i užívání

foto: OBI

foto: OBI

Velkou výhodou plovoucích podlah je snadný úklid, kdy prach a smetí snadno odstraníte smetákem, vysavačem i vlhkým mopem. Na rozdíl od koberců jde špína v povrchu téměř sama, takže hodiny úklidem rozhodně nestrávíte.

Plovoucí podlahy však nejsou vhodné do místností s vysokou mírou vlhkosti, nebo tam, kde očekáváte vysokou zátěž povrchu podlahy (například zádveří či chodba, kde se chodí v botách). Takové kamínky z podrážek bot totiž dovedou plovoucí podlahu nenávratně poničit během několika málo okamžiků, což je u laminátu problém. Na rozdíl od dřevěné plovoucí podlahy totiž nejde laminátovou podlahu brousit. Pokud má tedy třeba váš domácí mazlík ostré drápy, nebo vaše děti milují hrkání hračkami po zemi, laminát nebude ideální. Pro tyto případy ale můžete bez potíží využít některé z variantních podlahových krytin, se kterými jsme vás seznamovali dříve v článku „Co na podlahu – parkety, dlažbu, nebo koberec?.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top