TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak vyčistit dřez?

Jak vyčistit dřez?

I v dnešní době, kdy je myčka nádobí standardní součástí výbavy většiny domácností, neobejde se žádná hospodyňka bez dřezu. A protože nároky na kuchyně nemáme jen z hlediska funkčnosti, ale také vzhledu, je velice důležité se o dřez správně starat a udržovat ho v kondici. A je jedno, jestli je to nerezová klasika nebo granitová moderna. V následujících řádcích vám poradíme, jaká péče bude slušet vašemu dřezu.

Začněme tipy na čištění nerezového dřezu. Nerezová ocel je materiál odolný vůči chemickým vlivům, můžete na ni použít prakticky jakýkoli komerční prostředek k tomu určený. Musíte si ale dát pozor na mechanické poškození, zejména poškrábání. Zahoďte drátěnky a drsné strany houbiček na nádobí. Vybavte se měkkými hadříky z bavlny či mikrovlákna. Nejlépe se dřez udržuje čistý pravidelným opláchnutím vždy po mytí nádobí. Když nečistota nemá čas se usadit a zažrat, zbavíte se jí snadno. Pokud máte nerezový dřez z jakéhokoli důvodu zašlý a skutečně špinavý, je nutné začít drastickou metodou čištění. Napusťte dřez horkou vodou a nalijte do ní Savo. Ano, víme, že to není ekologické a vdechování výparů není ani bůhvíjak zdravé. Ale pro jednou nad tím přivřeme oči a otevřeme všechna okna. Nechte působit tak dlouho, jak zvládnete. Co neodmočí tato lázeň, tomu pomozte ručně. Třeba namotejte hadřík na vařečku nebo plastovou štětku na čištění sklenic a celou plochu dřezu jemně „ošouchejte“. Vodu vypusťte a pokračujte dalšími kroky. Na mastnotu působí pasta z jedlé sody a vody. Vodní kámen odstraníte zředěným octem či kyselinou citronovou (její výhoda je, že nemá žádný zápach). Můžete použít i rozkrojený citron, který poslouží i místo houbičky. V tuto chvíli už by měl váš nerezový dřez zářit čistotou. Mezi použitím jednotlivých prostředků vždy dřez opláchněte vodou, zabráníte tak nežádoucím chemickým reakcím. Na závěr můžete dřez vyleštit speciálním prostředkem k tomu určeným. Ten zpravidla zůstane v tenké vrstvě na povrchu a sníží přilnavost nečistot. Nezapomeňte dřez vždy vytřít do sucha.

Granitové dřezy jsou oproti nerezovým odolnější i proti poškrábání. Jsou prakticky nerozbitné a pokud zvolíte vhodnou barvu, není na nich většina nečistot ani vidět. Největším nepřítelem je vodní kámen. Granitový dřez je skutečně potřeba pravidelně čistit. Není to nic složitého, stačí jednou či dvakrát týdně po opláchnutí použít již zmiňovaný ocet či kyselinu citronovou (případně samozřejmě komerční prostředek k tomu určený), otřít hadříkem a opláchnout (stačí dřez prolít horkou vodou po čištění rychlovarné konvice). Vodní kámen do sebe ve vlhkém prostředí velmi snadno absorbuje různá přírodní barviva a ta se pak vpijí do povrchu dřezu. Vlastníte-li bílý či béžový kousek, určitě nechcete, aby ho hyzdily fleky od kávy, čaje či červené řepy. Po vyčištění vytřete dřez do sucha a bude vám sloužit dlouhá léta a stále bude vypadat jako nový. Než použijete na dřez jakýkoli prostředek, přesvědčte se, že je pro daný povrch určený. A rozhodně si nepleťte prostředek na čištění dřezu s prostředkem na čištění odpadů. Na to se používají koncentrované kyseliny a zásady, které mohou granit i nerez poškodit, nehledě na nesporné zdravotní riziko při jejich nesprávném použití.

Výrobci často nabízí hitech prostředky k údržbě dřezů, které poskytují povrchovou ochranu podobně jako tekuté stěrače u auta. Zvažte jejich pořízení, určitě se vyplatí. Tak..ať vám slouží!

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top