TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Rady pro výběr matrace

Rady pro výběr matrace

Každý člověk stráví přibližně třetinu života spánkem. Je tedy nezpochybnitelné, že na výběru matrace záleží. Každý ale potřebuje trochu něco jiného. Vhodná matrace by měla dokonale rozložit hmotnost těla, poskytnout páteři dostatečnou oporu a přinést zádovým svalům i kloubům uvolnění.

Ranní únava, ospalost, vyčerpání, dokonce bolavá záda, to vše může signalizovat, že spíte na nevhodné matraci. Přinášíme vám proto několik rad, které vám s výběrem matrace pro kvalitní a zdravý spánek pomohou. Teď už budete vědět, jak vybrat matraci pro zdravý spánek.

Podle čeho vybrat správnou matraci?

Tvrdost

Pohodlí vašich zad se odvíjí od správné tvrdosti matrace. V tomto ohledu její výběr závisí na na vaší hmotnosti. Člověk s vyšší hmotností by měl vybírat tvrdší typ matrace, lidé s nižší hmotností se naopak lépe vyspí na matraci měkčí.

Tvrdost matrace můžete otestovat tak, že si lehnete na bok, při správné tvrdosti se vám rameno a kyčel zanoří hluboko a zároveň páteř zůstane rovně. Pokud je matrace nevhodně tvrdá, nejen že vám budou bolet záda, ale bude se vám zároveň nepohodlně otáčet. Naopak bude matrace příliš měkká, jste na cestě dorovnat si bederní páteř.

Tvrdost matrace se obvykle uvádí čísly 1 až 4.

  • 1 – měkká matrace pro dorost
  • 2 – střední tvrdost matrace pro nižší váhy
  • 3 – tvrdší matrace pro střední a větší zátěž
  • 4 – matrace pro extrémní zátěž

Výška jádra

Zde záleží, zda je matrace uložená na lamelovém nebo pevném roštu. Pokud je uložena na roštu pevném je třeba, aby jádro matrace bylo vysoké minimálně 16 cm. To zajistí správné rozložení váhy a vyšší komfort při spaní. Obecně platí, že čím vyšší matrace, tím větší pohodlí pro vaše tělo. Specifickou skupinou jsou speciální zdravotní matrace.

Typy matrací:

Pěnové matrace – se vyrábějí z různých typů polyuretanových (PUR) pěn, studených (HR) či RE desek. Mezi nejprodávanější v této kategorii patří matrace z tzv. studené pěny. Tyto pěnové matrace disponují díky speciálnímu procesu výroby vyšší hustotou, lepším odpružením a zároveň si zachovávají i delší životnost. Mimo to se se vyznačují také výbornou vzdušností a elasticitou. Jsou vhodné jak na pevné, tak i na lamelové rošty.

Matrace z paměťové pěny

U prodejců je najdete spíše pod názvem matrace z líné nebo viscoelastické pěny. Líná pěna pěna mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě, takže se dokáže dokonale přizpůsobit lidskému tělu. Pokud matraci tělem zahříváme, postupně měkne, poddá se tělu a stabilizuje ho v optimální poloze.

Během spánku zlepšuje krevní oběh a zabraňuje vzniku proleženin. Matrace z paměťové pěny jsou tedy vhodné pro jedince, kteří musí trávit více času na lůžku.

Paměťová pěna

Matrace latexové

Latexové matrace disponují vynikajícími ortopedickými vlastnostmi a dlouhou životností. Obvykle jsou vyráběny ze směsi  přírodního a umělého latexu, která zajišťuje antialergické vlastnosti. Pro zajištění většího komfortu se latexové matrace vyrábějí s různým počtem anatomických zón. Pro vyšší tuhost se vkládá deska z kokosových vláken. Latex je vhodný pouze na lamelový rošt, nikdy ne na neprodyšnou podložku.

Latexová matrace

Matrace pružinové

Tyto matrace se dělí  na klasické pružinové matrace a tzv. taštičkové. Matrace pružinové jsou tvořeny pružinovým jádrem a jednotlivými pružinami, které jsou vzájemně provázány. Na povrchu mají pevnou polyuretanovou pěnu a potah. Novinkou na trhu jsou matrace s jádrem z plastových pružin.

Pružinová taštičková

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace mají jednotlivé pružiny uložené v samostatných kapsách, díky tomu získávají dobré ortopedické vlastnosti. Na povrchu jsou také doplněny vhodnou pěnou. Jsou výborně prodyšné, mají dlouhou životnost, skvěle odvádějí vlhkost z povrchu. Lze je položit jak na pevnou podkladovou desku, tak i pod rošt.

Matrace z BIO pěny

Jedná se o matrace s bioaktivní úpravou fungující na bázi přírodních rostlinných esencí. Tyto matrace jsou vhodné pro alergiky. Matrace z BIO pěny díky svému složení likvidují roztoče s účinkem 93% do 1 týdne a 100% do 6 týdnů.

Náš tip: Pracujete ve zdravotnictví? Bude se vám hodit zdravotnická obuv a zdravotní oblečení, které nakoupíte levně na infinitemedstyle.cz.

Matrace antidekubitní

Jsou určeny primárně pro využití ve zdravotnických a pečovatelských zařízení. Matrace antidekubitní maximálně minimalizují riziko vzniku proleženin u dlouhodobě ležících pacientů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top