TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Reality / Rekonstrukce staršího bytu vs. novostavba. Co se vám vyplatí?

Rekonstrukce staršího bytu vs. novostavba. Co se vám vyplatí?

Hledáte-li bydlení a máte vyšší požadavky na standard nebo chcete byt přesně podle svých představ, máte dvě možnosti: novostavba nebo rekonstrukce staršího bytu. Každá varianta má svá pro a proti. Přečtěte si, která je pro vás ta pravá.

Na otázku z titulku neexistuje jednoznačná odpověď, protože záleží na spoustě proměnných, například:

  • finanční situaci,
  • speciálních požadavcích na bydlení
  • nebo lokalitě.

V článku vám představíme pro a proti novostavby i rekonstrukce. Rozhodnutí už pak záleží na vás.

Rekonstrukce staršího bytu se zdá levnější, ale může se prodražit

Byty ve starších budovách patří na realitním trhu k těm levnějším. Zvlášť, když na nové bydlení nespěcháte a můžete si dovolit sledovat aktuální nabídky třeba několik měsíců. Často pak natrefíte na skvělý byt.

Dejte si však pozor na to, že nižší cena bývá vykoupena horším stavem bytu nebo celého objektu, takže rekonstrukce se vám prodraží. Například při instalaci nového umyvadla zjistíte, že je potřeba udělat celé nové rozvody. Může ale dojít i k menším zádrhelům, kdy si třeba pozdě uvědomíte, že s novou vanou ani neprojdete dveřmi, protože jsou moc úzké.

Počítejte také s tím, že při prohlídce budete potřebovat odborníka na nemovitosti nebo stavebnictví, který svým zkušeným okem nemovitost prohlédne a upozorní vás na nedostatky. Skryté vady v bytě vás totiž při rekonstrukci mohou stát další desítky nebo stovky tisíc korun navíc oproti původnímu odhadu.

Starší byty mají také často nevhodné dispozice, které se neslučují s vaší vysněnou představou o novém bydlení, například plno menších tmavých místností místo jednoho velkého prosvětleného společenského prostoru. V takovém případě budete muset zdlouhavě získávat povolení k bourání a připravte se, že budete řešit také problémy s vytápěním.

Máte-li k ruce odborníky, na které se můžete spolehnout, a kteří vám s rekonstrukcí pomohou (nebo vy sami takovým odborníkem jste), rekonstrukce je určitě dobrou volbou. Dokonce vám může přinést zajímavé finanční zhodnocení (při srovnání pořizovací ceny nemovitosti a její hodnoty po rekonstrukci).

Pokud se ale do projektu pustíte bez pomoci, zkušeností a pořádného plánu, ve výsledku vás zrekonstruovaný byt může stát víc než novostavba. K tomu si připočtěte ještě ztracený čas a nervy. Rekonstrukce zkrátka není pro každého.

V novostavbě můžete bydlet hned a bez práce

U novostavby jsou výhody jasně dané:

  • Byt je zkolaudován a připraven k nastěhování.
  • Novostavba vyhovuje moderním trendům a nevyžaduje zásadní úpravy. Při výskytu jakýchkoliv vad navíc využijete reklamační období.
  • nový byt je často nízkoenergetický, takže se vám vyšší počáteční investice postupně vrátí formou úspory na energiích.
  • Administrativní zátěž je oproti rekonstrukci téměř nulová, takže odpadá náročné lítání po úřadech.

Jedním z nejdůležitějších kritérií při koupi nemovitosti je pro spoustu lidí lokalita. Přestože na novostavbu v centru města narazíte málokdy, například nové byty v Praze se nacházejí v atraktivních místech, kterým nechybí dobrá dopravní dostupnost i občanská vybavenost. K tomu přidávají útulné prostředí v blízkosti přírody, kam se po každém náročném dni budete těšit. Při výletu do lesa se navíc nemusíte hodinu vymotávat k výpadovce z města.

Nové developerské projekty přinášejí spoustu výhod navíc v podobě asistence při volbě financování nebo vybavení interiéru. Novostavby v Praze momentálně nabízejí stovky bytů různých velikostí na lukrativních adresách na okraji města k okamžitému nastěhování.

Autor článku: Martin Knižátko

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top