TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Vyznáte se ve dveřním kování?

Vyznáte se ve dveřním kování?

Různé dveře potřebují různá kování. Vzhled kování navíc významně ovlivňuje styl celých dveří. Vyznáte se v základních pojmech kolem dveřního kování a umíte si jej správně vybrat?

Dveřní kování si vybíráme k novým dveřím, ale rovněž poměrně často měníme to staré za nové. Třeba v rámci rekonstrukce. Dveře lze též snadno renovovat. Někdy ani není nutné odstraňovat starý nátěr. Nová barva, výměna plastových lišt za dřevěné, případně výměna skla – a i z těch nejošklivějších panelákových dveří máte skvělé nové dveře. Použít lze i různé speciální barvy, třeba takové, které napodobují rezavý plech nebo beton. Lze též pracovat s efektem křídových barev, nebo si na dveře vyrobit úžasnou decoupage. To je dnes velkým hitem. A tu snad největší změnu nabídne nové dveřní kování – tedy nové kliky na dveře.

Štítové kování je klasika

Tento typ kování, štítové kování, je stále nejtradičnější. Využíváme jej i do starých bytů, kam stylově zapadne nejvíce. Stejně tak jako na chalupy, protože ne každý má chuť kombinovat staré s novým, a toto umění kombinace archaických a hypermoderních prvků je výsadou spíše pro architekty. Štítové kování má kliku i část pro klíč umístěnou vždy na společném štítku. Prodává se ve dvou roztečích: 72 mm a 90 mm. U štítového kování si následně musíte vybrat typ kliky (klika/koule, levá/pravá) a klíče (dozický klíč / zámek pro FAB/WC klíč).

Štítové kování se nabízí designově jako moderní i rustikální. Liší se též barvou a provedením kovu, nejčastější je barva stříbrná, zlatá, mosazná či měděná. Provedení může být lesklé i matné.

Rozetové kování nejen pro moderní dveře

Dříve bylo rozetové kování spíše prvkem pro moderní interiéry a moderní dveře. Pravdou ale je, že s odděleným štítkem dveřní kliky a zámku se setkáme i u dochovaných historických dveří. Otvor spodního štítku se liší podle toho, zdali je připraven na klasický interiérový klíč (BB), pro cylindrickou FAB vložku (PZ), nebo pro integrovaný WC klíč.

Pro vchodové dveře by mělo být samozřejmostí bezpečnostní kování

Bezpečnostní kování by mělo být samozřejmostí pro jakékoliv bezpečnostní dveře. Prodává se v různých třídách bezpečnosti, obvykle jako RC 2, RC 3 a RC 4. Bezpečnostní kliky existují jako rozetové i štítové. Aby vaše dveře splnily ten stupeň bezpečnosti, v jakém jste si je zakoupili, musí být ve stejné bezpečnostní třídě i kování.

Při výběru je důležité opět vybrat správnou rozteč (platí to pro štítové kování), často je nutné volit levou ev. pravou kliku. Provedení kliky může být v kombinacích klika/klika, koule/klika a madlo/klika. Vyšší bezpečnostní třídy kování mají tzv. překrytku, která chrání cylindrickou vložku proti odvrtání. Tradičními výrobci bezpečnostního kování jsou Rostex, Cobra a AC-T.

Jak na kování na posuvné dveře?

Speciální kování se používá na posuvné dveře. Mušle a madla na posuvné dveře mohou být s otvorem na zámek i bez. Vyrábí se v moderním i rustikálním designu a v několika barevných variantách.

Levné kliky na dveře

Rozhodně se oplatí zvážit, kde kliky na dveře nakupovat. Pokud dáváme dveřní kování na větší počet dveří, cena se rychle projeví v celkové kalkulaci. Nejlepší ceny na internetu za velice kvalitní dveřní kliky nabízí e-shop Kliky-na-dvere.cz

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top