TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Při výběru oken si pohlídejte i správná izolační skla

Při výběru oken si pohlídejte i správná izolační skla

Pokud vybíráme okna pro novostavbu či rekonstruovanou nemovitost, obvykle věnujeme pozornost zejména výběru rámu. Rozhodujeme se mezi plastem, dřevem, dřevohliníkem či hliníkem. Pozornost však musíme věnovat i správnému výběru skel.

Moderní okna mají vždy izolační skla

Do oken se dnes instaluje izolační dvojsklo případně trojsklo. To ale pořád ještě nevypovídá o tom, jak kvalitní zasklení budou naše okna mít. Skla se od sebe odlišují nejen svojí tloušťkou, též i mezerou mezi jednotlivými skly, o kterých velikosti rozhodují zvolené distanční rámečky. Mezi skly se nenachází vzduch. Vyplňuje se takzvanými vzácnými plyny. Obvykle jde o krypton či argon. Zasklení u izolačního trojskla je definováno pěti hodnotami, které postupně za sebou říkají, jak tlustá jsou skla a mezery mezi nimi. Tloušťka izolačního skla je pak daná součtem těchto parametrů.

Co musíte ještě vědět o izolačním sklu

Tepelná izolace není vše – izolační skla dávají oknům nejen tepelněizolační vlastnosti. Důležité je u izolačních skel hlídat celkem čtyři parametry – index prostupu tepla přes izolační sklo (Ug), solární faktor skla (g), světelnou propustnost (LT) a index neprůzvučnosti (Rw). Čím kvalitnější hodnotu má ten který parametr, tím je sklo a tím i okna kvalitnější. S kvalitou však roste i cena oken a je na nás, při jaké ceně ještě považujeme okno pro naše potřeby za ekonomické. Jako obvykle tedy nehledáme nejlepší okna, ale nejlepší poměr cena/výkon pro naše potřeby.

Jak si vybrat vhodná skla pro svá okna?

Index prostupu tepla rozhoduje o tom, jaké tepelné ztráty budou naše okna, potažmo celý dům, mít. Nesmíme zapomenout na to, že třeba pasivní dům má stanoveno, jakou hodnotu Ug nesmí skla překročit. Obecně platí, že čím je hodnota Ug nižší, tím méně tepelných ztrát přes okna máme.

Řada lidí se domnívá, že okna s nízkým Ug nabídnou stejnou ochranu před tepelnými ztrátami, jako před přehříváním interiéru. Avšak pozor! Není to tak a u skla si musíme všímat dalšího parametru, kterým je solární faktor skla. Nižší hodnota veličiny „g“ opět vypovídá o lepší ochraně proti přehřívání, kterou sklo nabízí interiéru.

Kolik světla chcete vpustit do interiéru? Sklo může pronikání světla utlumit, zejména pokud je pokovené. Věnujte proto pozornost světelné propustnosti. Čím vyšší je parametr Lt, tím více světla nám prosklení do místnosti propustí.

Izolační skla do nových oken by měla nabízet nejen tepelněizolační vlastnosti. Poskytnout musí rovněž ochranu před hlukem, tedy vhodné akustické vlastnosti. Protihluková ochrana je důležitou třeba ve chvíli, kdy bydlíme u rušnějších komunikací. Parametr Rw se udává v decibelech a vyšší hodnota indexu znamená lepší zvukově izolační vlastnosti.

Co ještě dovedou moderní skla?

Skla můžeme již od základu vyžadovat jako bezpečnostní. Označují se jako VSG. Může jít o vrstvené bezpečnostní sklo, které vzniká vrstvením skla a bezpečnostní fólie již při výrobě skleněných tabulí. Tato skla odolávají vloupání, protože zabraňují vzniknutí cizích předmětů přes sklo. Vhodná jsou též při použití stropních zasklení.

Jiným typem skel jsou ESG tvrzená bezpečnostní skla. Jde o kalená skla, která jsou výrazně pevnější a při případném rozbití se tříští na malé kousky. Nevznikají tak nebezpečné střepy.

Pro místnosti, ze kterých nevyžadujeme výhled, a současně si chceme zachovat soukromí, může jít o koupelnu či toaletu, se využívají tzv. ornamentální skla. Různé typy vzorů nabízí různou míru neprůhlednosti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top