TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Tepelná čerpadla – výhody, nevýhody a kotlíkové dotace

Tepelná čerpadla – výhody, nevýhody a kotlíkové dotace

Tepelné čerpadlo představuje moderní způsob vytápění rodinného domu. Stejně jako spousta jiných zařízení má své přednosti a úskalí. Počáteční investice je navíc docela vysoká, ovšem na druhou stranu stát na tepelná čerpadla poskytuje dotace.

Hlavní výhodou tepelného čerpadla jsou nízké provozní náklady, záleží však i na tom, jakou variantu zvolíte, protože je rozdíl mezi technologiemi voda-voda a vzduch-voda. Dalším pozitivem je bezstarostný provoz. Tepelná čerpadla fungují v podstatě sama, na rozdíl od kotlů. Spousta lidí si je pořizuje také kvůli ekologičnosti, protože zařízení neznečišťuje okolí zplodinami. Zdrojem tepla totiž je voda, země, nebo vzduch.

Tam, kde jsou výhody, jsou i nevýhody

I tepelná čerpadla mají nějaké menší nevýhody. Kamenem úrazu bývá často cena, která je opravdu vysoká, nicméně investice se nakonec vrátí. Jestliže splníte zákonem stanovené podmínky, dostanete na čerpadlo také dotaci, a tím se vám významná část vrátí ještě rychleji.

Tepelné čerpadlo je plně automatizované, takže vás ke svému fungování v podstatě nepotřebuje. Stačí ho na počátku správně nastavit, což byste měli svěřit do rukou profesionálů. Třeba zařízení od značky Master Therm se dají napojit na internet, a potom se dají sledovat skrze internet, tablet či mobil.

Jak je to s dotacemi?

Ministerstvo životního prostředí začalo od června roku 2015 poskytovat takzvané kotlíkové dotace vztahující se i na tepelná čerpadla. Cílem je zlepšit životní prostředí. Kotlíkové dotace se také mohou žádat na kotle na pevná paliva či plynové kondenzační kotle. Záleží pouze na vás, jakou alternativu preferujete.

Maximální výše uznatelných nákladů činí 150 000 korun. Dotace na tepelná čerpadla jsou stanoveny na 80 % uznatelných nákladů, tedy až 120 000 korun.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top