TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Využívejte zelenou elektřinu, bude vás to stát zhruba 80 korun ročně

Využívejte zelenou elektřinu, bude vás to stát zhruba 80 korun ročně

Ekologické věci bývají drahé. Ekologická elektřina je však výjimkou. Pokud chcete pomáhat celé naší planetě, bude vás to v tomto případě stát zhruba 80 korun ročně (při spotřebě běžné domácnosti), což jsou asi dvě nebo tři kávy ve vaší oblíbené kavárně.

Jak vypadá ekologická neboli zelená elektřina? Od té neekologické se ničím neliší. Je úplně stejně účinná a proudí zásuvkami bez rozdílu. Dokonce ji fyzicky ani není možné nijak oddělit. Přesto je na ní jedna věc jiná – pochází z obnovitelných zdrojů.

Výroba ekologické elektřiny neprodukuje CO2

V Česku se velká část elektrické energie vyrábí v tepelných elektrárnách, z nichž uniká velké množství CO2, který otepluje naši planetu. Přitom to jde i lépe. Solární, větrné nebo vodní elektrárny fungují i v Česku, doplňují je bioplynové stanice. Takové elektrárny jsou menší a roztroušené po celé republice. Společnost E.ON od nich zelenou energii vykupuje a pak ji nabízí svým uvědomělým zákazníkům, kteří chtějí věnovat pár desítek korun ročně na ochranu planety.

Odebíráním zelené energie se pro zákazníka nic nemění

Zákazníkům, kteří se rozhodnou využívat elektřinu z obnovitelných zdrojů, proudí v zásuvkách pořád ta stejná energie. Fyzicky se pro ně nic nemění. Svým rozhodnutím nicméně ovlivní, kolik energie E.ON nakoupí z obnovitelných zdrojů. E.ON nakupuje tolik ekologické elektřiny, o kolik je zájem. Na celý proces přitom dohlíží tzv. Operátor trhu s elektřinou. Nejde tedy o žádné výmysly, E.ON musí nakoupit skutečně tolik ekologické energie, kolik zákazníci chtějí.

E.ON jako dodavatel ekologické elektřiny navíc umožňuje vybrat si, zda stojíte o elektřinu vyrobenou z vody, větru, slunce či v bioplynových stanicích. Nechce za to nic jiného než příplatek 34 korun za každou 1 MWh. Pro běžnou domácnost jde o roční výdaj ve výši zhruba 80 korun – tolik může do záchrany planety investovat opravdu každý.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top