TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Budoucnost patří energii ukryté pod povrchem, budete její součástí?

Budoucnost patří energii ukryté pod povrchem, budete její součástí?

Geotermální tepelná čerpadla využívají ke svému provozu energii ze Slunce akumulovanou pod povrchem země. Tato energie se nachází prakticky po celém světě, což je také důvod masivního rozšíření geotermálních tepelných čerpadel ve všech obydlených koutech světa.

Ve Skandinávii, Kanadě a na Sibiři jsou geotermální tepelná čerpadla spolehlivým zdrojem tepla a teplé vody během dlouhých a krutých zim, v Africe, Indii a Arabském poloostrově pak geotermální tepelná čerpadla plní i funkci klimatizace.

Do budoucna bychom o geotermálních tepelných čerpadlech mohli slýchávat dokonce častěji. Extrémně dlouhá životnost, spolehlivost a nízké provozní náklady jsou důvody, proč se ke geotermálním tepelným čerpadlům čím dál častěji obrací nejen domácnosti, ale také firmy a politici. Na západ od našich hranic tak „rostou“ projekty, kdy geotermální tepelná čerpadla dodávají teplo a teplou vodu celým městským čtvrtím, průmyslovým, kancelářským a sportovním objektům, stejně jako velkým skleníkům určeným k pěstování ovoce či zeleniny.

Na geotermální energii čím dál více spoléhají i bohaté země se zvýšenou mírou slunečního svitu, např. Kalifornie, Florida či Texas v USA, Saudská Arábie, Austrálie. V těchto zemích, které částečně můžete mít spojeny s bohatými nalezišti ropy, je geotermální teplo dokonce nazýváno „novou ropou“.

Podle Amerického úřadu pro energetiku, geotermální energie má potenciál uspokojit 90 % světové poptávky po energiích. Jaký potenciál mají geotermální tepelná čerpadla ukazují i tyto projekty:

  • město Mnichov (Německo) počítá s dramatickým zvýšením podílu geotermální energie na celkovém objemu tepla dodávaném dálkovým způsobem. Teplo z geotermální energie by zde mělo nově využívat 560 000 domácností.
  • město New York (USA) aktuálně zkoumá využití geotermální energie coby zdroj tepla dodávaného dálkovým způsobem, a to pro zhruba 900 000 domácností.
  • Vláda USA již vyčlenila prostředky na projekt počítající s využíváním geotermální energie ve všech federálních budovách v USA.
  • v Toskánsku (Itálie) dnes geotermální energii pokrývá zhruba 30 % veškeré poptávky po teplu a teplé vodě. Zdejší projekty patří k největším v Evropě a pozitivní zkušenosti se stávajícím provozem jsou důvody k ještě intenzivnějšímu využívání geotermální energie v této oblasti.
  • Švýcarsko počítá s využitím geotermálních tepelných čerpadel umístěných na hladině tamních ledovcových jezer a jejich výraznou pomocí s aktuálními problémy v podobě rostoucích cen energií a rizika nedostatečné nabídky energií v době nižšího výkonu vodních elektráren.

Pokud tedy hledáte způsoby, jak si zajistit stabilní dodávky velmi levného tepla, zajímejte se intenzivně o konkrétní výhody geotermální energie ve vašem případu u specialistů na tepelná čerpadla ze společnosti GT ENERGY s.r.o.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top