TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Úroková sazba hypoték se blíží k loňským hodnotám. V srpnu spadla na 2,61 %

Úroková sazba hypoték se blíží k loňským hodnotám. V srpnu spadla na 2,61 %

Další měsíc = další propad. Taková je od začátku roku situace na hypotečním trhu. A to hned ze dvou úhlů pohledu. Klesá totiž nejen zájem o hypotéky, ale také jejich úroková sazba.

Potvrdilo se to i v srpnu. Tento měsíc přinesl další pokles průměrné úrokové sazby hypoték, která spadla o 0,07 procentního bodu z 2,68 na 2,61 %.

„S největší pravděpodobností to nebude konečná. Několik poskytovatelů přišlo se snížením úroků i tento měsíc. Tyto hodnoty se přitom projeví až ve statistikách za září,” upozornil hypoteční specialista serveru banky.cz Martin Silný.

Propad úrokových sazeb v létě zrychlil

Vzhledem k dalšímu zlevňování je možné, že už v září se průměrná úroková sazba u hypotéky dostane na stejnou hodnotu jako loni touto dobou. Tehdy byl průměrný úrok 2,57 %.

A nedá se vyloučit, že klesne ještě níž. Nahrává tomu tempo, jakým úroková sazba v posledních měsících klesá.

Od května do srpna spadla o 0,19 procentního bodu z 2,80 % na 2,61 %. Zatímco mezi květnem a červnem klesla pouze o 0,04 procentního bodu, další měsíc to bylo o 0,08 a nyní o 0,07 procentního bodu.

„Pokud se toto tempo udrží, pak by se ještě na podzim mohla průměrná úroková sazba dostat i pod hodnotu 2,5 %. Pod ní se pohybovala naposledy loni v červnu,” poznamenal Silný.

Zájem o hypotéky přesto dál klesá

Ani zlevňování hypoték zatím nedokázalo zastavit klesající zájem o půjčky na bydlení. Přestože červencové objemy hypotečních úvěrů letos poprvé překonaly loňská čísla (a to jen přibližně o 50 milionů), srpen ukázal, že to byl podle všeho jen výkyv.

V srpnu si totiž lidé vzali 6 153 nových hypoték v celkovém objemu 14,3 miliardy korun. Loni ve stejném měsíci to bylo 8 475 hypoték za 18,8 miliardy. To je rozdíl víc než 4,5 miliardy korun.

Od začátku roku je rozdíl ještě výraznější. Za prvních osm měsíců letošního roku poskytovatelé uzavřeli necelých 50 000 nových hypotečních smluv v celkovém objemu 113 miliard korun. Loni za stejné období přitom banky evidovali téměř 65 000 nových hypoték, jejichž prostřednictvím lidem půjčili skoro 139 miliard.

Na vině jsou drahé nemovitosti

Problém je v tom, že pro většinu lidí jsou hypotéky v současnosti nedosažitelné.

„Může za to mimo jiné vytrvalé zdražování nemovitostí. Například cena bytů v pražských novostavbách se pohybuje okolo 100 000 korun za metr čtvereční. A ani v dalších částech České republiky není vzhledem k příjmům situace o moc příznivější,” podotkl hypoteční specialista portálu banky.cz Martin Silný.

Potvrzují to i statistiky. Podle nich nemovitosti v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zdražily o 9,4 %. V Evropské unii v tomto období rostly ceny nemovitostí rychleji jen v Maďarsku, kde poskočily o 11,3 %.

Získání hypotéky ztížila i ČNB

Situaci komplikují i loňské pokyny České národní banky, které určily, kolik můžou banky lidem na bydlení půjčit. Přestože postoje centrální banky nejsou v současnosti pro poskytovatele závazné, zpravidla se jimi řídí.

Platí to i v případě pokynů, kterými Česká národní banka zastropovala výši půjček na základě příjmů a dluhů žadatele o hypotéku.

Stanovila, že celkové zadlužení žadatele smí být maximálně devětkrát vyšší než jeho čistý roční příjem. A měsíční splátky všech jeho dluhů smí tvořit maximálně 45 % z čistého měsíčního příjmu.

V kombinaci se zdražováním nemovitostí to vede k tomu, že si řada lidí v současnosti nákup vlastního bydlení nemůže dovolit.

Řešení? Slevy i dohody s developery

Výsledkem je, že klesá počet hypoték a tím pádem i příjmy bank. Proto poskytovatelé na současnou situaci reagují a hledají způsob, jak získat víc klientů.

Některé banky kvůli tomu začaly spolupracovat s developery, kterým pomáhají s financováním výstavby nových domů a bytů. Na oplátku zase developeři bankám umožňují, aby zájemcům o koupi přednostně nabídly svou hypotéku.

Většina poskytovatelů ovšem využívá tradičnější postupy. Tím hlavním je právě snižování úrokové sazby hypoték. Řada bank ji letos upravila už několikrát.

Poklesu úroků navíc nahrávají obavy z dalšího vývoje světové ekonomiky a situace na mezibankovních trzích. „Světové centrální banky před časem snížily tržní sazby s delší platností a není vyloučené, že v tom budou dál pokračovat. Právě od těchto sazeb se úroky hypoték odvíjí,” upozornil Silný.

Úrok pod 2 %? Možná ještě letos

Vše tak nasvědčuje tomu, že současné úroky ještě zdaleka nejsou na minimu. A to i přesto, že některé banky už nyní nabízejí sazby okolo 2,2 %. Podle některých odhadů se dá čekat, že ještě letos přijdou někteří poskytovatelé i s úrokem pod 2 %.

O to důležitější je správně vybírat, abyste hypotéku zbytečně nepřeplatili. Pomůže vám s tím hypoteční kalkulačka. Zadáte do ní základní údaje o požadovaném úvěru a vzápětí získáte seznam těch nejvýhodnějších nabídek, které odpovídají vašim požadavkům.

Máte tak jistotu, že si vyberete opravdu výhodný hypoteční úvěr a nezaplatíte ani korunu navíc.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top