TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak poznat zámek, který již potřebuje vyměnit

Jak poznat zámek, který již potřebuje vyměnit

Obecně platí, že každý uzamykací systém by měl být po dvanácti až patnácti letech vyměněn. Pro laického uživatele však není zcela jednoduché poznat, zda už skutečně dosluhuje nebo by ještě nějakou dobu mohl posloužit. Cylindrická vložka systému totiž může na první pohled fungovat zcela bezproblémově. Přesto ale už zámek může mít z hlediska bezpečnosti svá nejlepší léta už dávno za sebou. Odemykání opotřebovaným klíčem, ale i častý provoz vedou ke snížené bezpečnostní funkci uzamykacího systému. Taková vložka je mnohem snadněji napadnutelná při neoprávněném vstupu. Vlastník zámku takto ztrácí kontrolu nad svým uzamykacím systémem. A v případě škody může dokonce přijít i o pojistné plnění, pokud by na vložce nebyly jednoznačné stopy, že byla napadena.

U certifikovaných produktů vám výrobce dle normy EN 1303 zaručuje životnost cylindrické vložky na sto tisíc cyklů. Jeden cyklus v tomto případě znamená zasunutí klíče a zamknutí, následné vysunutí klíče a opětovné zasunutí klíče, odemčení a finální vysunutí klíče. To není malé číslo. Přesto například u administrativních budov, hlavních vchodů, společných garážích nebo kontejnerů a jiných velmi frekventovaných místech, může být tato garantovaná kapacita vyčerpána velice snadno i za krátký časový úsek. Dokonce i během pouhého roku.

Klíče bývají zpravidla vyrobeny z tvrdé slitiny, aby se nezlomily, neohnuly nebo jinak nepoškodily. Cylindrická vložka je naopak vyrobena z měkké mosazi kvůli nutnosti jemného opracování. Proto je neustále vystavována velké zátěži. Kromě fyzického opotřebení se ale může najít i jiný důvod, proč zamykací systém vyměnit. A to když je morálně zastaralý. Pokud totiž u systému vypršela patentová ochrana polotovaru klíče, vlastník zcela ztrácí kontrolu nad výrobou kopií klíčů. Doba trvání patentové ochrany je dvacet let a není možné ji prodloužit. A každý klíč, který jí nedisponuje, může být nekontrolovatelně množen bez souhlasu majitele zámku. Zároveň zastaralé uzamykací systémy neumožňují moderní kombinování s mechatronickým, případně elektronickým, přístupovým systémem.

V současnosti může vlastník uzamykacího systému využít moderní softwarovou evidenci pro správu systému. Taková evidence vychází z unikátního značení každého klíče v rámci systému. Zaznamenává se číslo pozice v systému, číslo kopie klíče, personifikovaný seznam uživatelů, záznam výdeje a vrácení a také třeba případné ztráty klíče.

Cylindrická vložka je na trhu již více než 150 let a stále tím největším problém je ztráta nadřazeného klíče, která znamená také ztrátu bezpečnosti systému. Zde je pak řešením vše vyměnit. Anebo zavolat šikovného zámečníka v Brně, který dokážu vložku přestavět a změnit její kód. Jan Hanák je vám ochoten pomoci ve dne i v noci s jakýmkoliv zámkem a vzhledem k smlouvě o vlastním profilu klíče, vám nehrozí neoprávněné zkopírování klíče.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top