TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Poslední šance získat kotlíkovou dotaci. Máte nárok na 127 500 Kč?

Poslední šance získat kotlíkovou dotaci. Máte nárok na 127 500 Kč?

Máte starý kotel na tuhá paliva a rádi byste topili čistě, bezpracně, a hlavně daleko levněji? Pak je nejvyšší čas uvažovat o výměně starého vytápění za nové tepelné čerpadlo. Díky kotlíkové dotaci vám na něj stát přidá až 127 500 Kč. Které podmínky musíte splnit, abyste peníze získali?

3 podmínky pro získání kotlíkové dotace na tepelné čerpadlo

Abyste dostali finance od státu na nové ekologické vytápění, musíte splnit 3 jednoduché podmínky:

1.     S dotací vyměnit kotel na uhlí či dřevo s ručním přikládáním.

2.     Tento kotel musí být 1. či 2. emisní třídy nebo ji nesmí mít stanovenou vůbec.

3.     Kotel musí sloužit jako hlavní zdroj tepla nebo jako druhý zdroj spolu s elektrokotlem, plynem atd.

Splňujete všechny 3 podmínky? Pak máte nárok na 120 000 Kč. Dalších 7 500 Kč získají žadatelé z tzv. prioritních oblastí.

Výměna starého kotle vás stejně nemine

Máte-li doma kotel na tuhá paliva 1. či 2. emisní třídy, jeho výměna vás stejně nemine. Od září 2022 si v něm totiž legálně neškrtnete. Podle zákona o ochraně ovzduší ho budete muset vyměnit za ekologičtější zdroj tepla, jinak vám hrozí pokuta až 50 000 Kč. Odborníci doporučují investovat do tepelného čerpadla. Ve srovnání s ostatními zdroji tepla vychází dlouhodobě nejlevněji, i když je prvotní investice vyšší. A proto se vyplatí využít dotace na tepelné čerpadlo, dokud máte možnost.

Kdo nemá našetřeno, může si vzít bezúročnou půjčku

Bydlíte v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Pak máte nárok ke kotlíkové dotaci i na bezúročnou půjčku. Díky ní nemusíte mít našetřeno ani korunu, a i přesto si topit tepelným čerpadlem už tuto sezónu.

S výběrem tepelného čerpadla vám pomůžeme

I když obecně platí, že do starších domů se při rekonstrukci vytápění častěji instalují tepelná čerpadla vzduch–voda, nemusí to tak být i u vás. Proto jsme v alpha innotec vyvinuli online průvodce výběrem tepelného čerpadla, který vám do 2 minut prozradí, které tepelné čerpadlo je ideální právě pro váš dům. Je zdarma. Stejně jako kalkulace, kterou pro vás rádi vytvoříme. Zároveň vám v případě zájmu pomůžeme i s papírováním kolem dotací, případně bezúročné půjčky. Na vás už zbyde jen zahodit lopatu či sekeru a šetřit až 20 000 Kč ročně za vytápění.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top