TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Výběrem nevhodné střešní krytiny toho můžete hodně pokazit

Výběrem nevhodné střešní krytiny toho můžete hodně pokazit

Výběr krytiny je proto pro správné fungování střechy zásadní. Na trhu můžete najít celou řadu kvalitních materiálů, které jsou vhodné pro šikmé i ploché střechy. Mezi tradiční materiály patří bezesporu pálená střešní taška  nebo břidlicová krytina, ale můžeme sem zařadit i střechy plechové, které u nás mají také dlouholetou tradici. Na vybranou máte však z mnohem pestřejší nabídky. Podobné vlastnosti jako má krytina z pálených střešních tašek, má také krytina z tašek betonových nebo dokonce z plastových lehkých dílců. Jaké ze zmiňovaných krytin byste tedy měli dát přednost? V následujícím textu se budeme věnovat střechám šikmým.

Je lepší vsadit na tradiční pálené tašky nebo upřednostnit moderní technologie?

Jak už bylo řečeno výše, za tradiční materiály považujeme keramiku, břidlici nebo dřevo. Dřevěné šindele jsou dnes k vidění již jen výjimečně. Pálené střešní tašky z pálené keramické hlíny nebo šablony z břidlice jsou naopak velmi oblíbené a můžete je vidět, jak se říká, na každé druhé střeše. Jejich velkou výhodou je staletími prověřená kvalita, široká nabídka tradičních i netradičních šablon, vysoká mechanická odolnost a životnost v řádech vyšších desítek let. Jedná se však o poměrně těžké krytiny, které pro svou pokládku vyžadují zdravý a kvalitní krov.

Pálenou střešní krytinu lze pokládat na střechy od 22 stupňů sklonu. Jednotlivé střešní tašky jsou opatřeny dvěma zámky, vodorovným a horizontálním, proto jejich pokládka vyžaduje rovný krov. V nabídce lze samozřejmě nalézt i pálené střešní krytiny, které jsou vhodné pro oblé konstrukce, jako jsou volská oka nebo vikýře.

Moderním materiálům dominuje betonová střešní taška

Velkou konkurencí pálené střešní tašce jsou betonové tašky. Jejich vlastnosti jsou v řadě faktorů totožné nebo velmi podobné. Stejně jako pálená krytina je vhodná pro střechy od 22 stupňů sklonu. Narozdíl od ní se však snadněji pokládá a nemá takové nároky na rovnost krovu, proto často nachází uplatnění při rekonstrukcích. Tomuto faktu nahrává i její  věrné napodobení pálených tašek. Betonová krytina je však velmi těžká a je nutné počítat se zvýšenou zátěží krovu a dalších nosných konstrukcí, na které zatížení od střechy působí. Některé typy betonové krytiny jsou cenově dostupnější než střešní krytina z pálené hlíny,  neplatí to ale vždy.

Plastová střešní krytina

Svoje místo na slunci si však vydobyla také krytina plastová. Plastová střešní krytina Eureko je věrnou napodobeninou břidlicových dílců, která se dobře hodí pro rodinné domy a chalupy. Kromě nízké hmotnosti se může pochlubit i odolností vůči biologickému napadení (porůstání mechem, lišejníkem a podobně).

Jakou střešní krytinu si tedy vybrat?

Konečné rozhodnutí zůstává na vás. Orientujte se podle sklonu vaší střechy, únosnosti krovu i charakteru okolní zástavby. V památkově chráněných oblastech dejte přednost tradičním materiálům.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top