TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Kuchyně / I v malé kuchyni se vám bude dobře vařit

I v malé kuchyni se vám bude dobře vařit

Odedávna se říká, že kuchyně je srdcem domu. Nejen proto bychom se v ní měli cítit dobře, pohodlně, měla by odpovídat našem vkusu, ale především plnit skvěle svoji funkci. Často se však setkáváme s tím, že obyvatelé domu, ale zvláště bytu, sice kuchyni plně užívají, nejsou s ní však spokojeni.

Důvodů je několik. Nedostatečná plocha pro práci, špatné uspořádání dřezu, sporáku, nedostatek úložného prostoru, nebo dokonce výška kuchyňské linky a další. Přitom díky velké poptávce po různých typech malých kuchyňských linek jsou zkušenosti firem, jež je vyrábí, velké a zhotoví vám kuchyni, se kterou budete plně spokojeni.

Maximální využití prostoru

V první řadě je potřeba se zamyslet, jaký tvar kuchyňské linky si můžete v místnosti dovolit. Nejsou-li překážkou dveře, je ideální podívat se na kuchyně do „L“. Odrazuje-li vás rohová skříňka, vězte, že díky drátěným systémům už nebudete muset sahat hluboko do skříně, abyste vyndali hrnce nebo jiné vybavení. Do rohu lze umístit sporák, ale také dřez, záleží na celkových dispozicích.

Využít prostor, který máte k dispozici, pomohou i vysoké vrchní skříňky. Sice si budete muset vzít schůdky nebo židli, když z vrchních polic budete sundávat sváteční talíře, ale uložíte tam právě to, co nepoužíváte denně, a tak vás umístění nebude omezovat či obtěžovat.

Na efektivní využití prostoru kuchyně v paneláku i domě je výborná vysoká jednokřídlá skříň, která se otvírá vytažením křídla rovně k sobě do prostoru. Na pevné, dřevěné křídlo lze upevnit drátěný policový systém, do kterého můžete odkládat jak potraviny, tak vybavení kuchyně. Je jen potřeba myslet na nosnost a police nepřetěžovat. Tento typ skříně lze použít v každém typu kuchyně nejlépe na jejím začátku či konci.

Prostornost kuchyňské linky

Malé kuchyně se většinou potýkají s nedostatkem pracovní plochy. Je proto dobré neumisťovat na linku spotřebiče, které nepoužíváte denně, nebo se dají uložit do skříňky. Kupříkladu mikrovlnnou troubu zavřete do skříňky, nebo ji umístěte na poličku poblíž linky. Naučte se toastovač, odšťavňovač a podobně ukládat do spíže, stejně jako pečivo do skříňky. I chlebník je v poměru k malé kuchyni velmi prostorný.

Malá kuchyňská linka se dá zvětšit i vysunovací deskou, která bude umístěna pod pracovní plochou. Jestliže to dispozice místnosti umožňují, zvolit můžete i kuchyni do tvaru „U“, kdy s její pomocí přepažíte opticky kuchyni od obývacího prostoru.

Prohlédnout si můžete kupříkladu kuchyně Gabon. Přináší širokou nabídku typů kuchyní, co se týče uzpůsobení i vzhledu. Zároveň vám budou skvělou inspirací a nabídnou vám i vychytávky, o kterých jste zatím možná nevěděli.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top