TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Dřevěná podlaha a dítě: je to dobrý nápad?

Dřevěná podlaha a dítě: je to dobrý nápad?

Pro naše děti chceme to nejlepší prostředí, bezpečný interiér, kde si budou moc hrát a tomu přizpůsobujeme volbu nábytku a vybavení bytu. Pokud stavíte dům nebo plánujete rekonstrukci bytu, určitě řešíte, jakou zvolit podlahu, tak aby byla pro dítě příjemná a zároveň se hned neponičila. Podívejte se s námi, jaké jsou varianty a jak si vede populární dřevěná podlaha.

Děti jsou na jednu stranu náš největší poklad a na stranu druhou také vrchní ničitelé interiéru. Pokud jim pořizujete do pokojíčku koberec, počítejte s tím, že vám přinese více starostí než radostí. Dítě se na koberec může počůrat, vylít na něj pití či rozšlapat jídlo. Pokud je vám flekatý koberec proti srsti a nechcete vyhazovat peníze za pravidelné čištění, kupte dítěti pouze menší, hrací koberec, který v případě potřeby vyperete.

Vinyl je pro děti nevhodný

V poslední době vzrůstá na oblibě vinyl, který sice vyhovuje přísnějším normám než lino v minulém století,  pořád je to ale chemická podlaha, která obsahuje změkčovadla plastů, ftaláty. A ty mohou způsobovat zdravotní problémy, alergie, neplodnost… Vinyl se skvěle hodí do prodejny, čekárny u doktora či administrativní budovy, nikoliv však do domácnosti s dítětem.

Studená dlažba a zvlněný laminát

Další populární volbou je dlažba, která vypadá krásně, ale nepůsobí příliš útulně a pro dítě je studená. Pokud ji plánujte, určitě popřemýšlejte nad podlahovým topením, ať vás, ani dítě podlaha nestudí. Do dětského a obývacího pokoje se ale spíše nehodí a proto se velká část rodin přiklání k dřevěné podlaze. Pokud přemýšlíte nad podlahou laminátovou, výhodou je nízká pořizovací cena. Problém ale nestane v momentě, kdy dítě na podlahu něco vylije – následkem toho se podlaha zvlní a je na vyhození. Problematické je také to, že je na ní vidět každá rýha. Do domácnosti s menšími dětmi se tedy jedná o vyhozené peníze.

Dřevěná podlaha lakovaná nebo olejovaná?

Dřevěná podlaha je přírodní a proto se jedná o tu nejlepší variantu pro dítě. Zaručí útulnou atmosféru a dítěti se po ní bude příjemně chodit i lézt.  Investice do dřevěné podlahy ale není nejmenší, a proto před jejím pořízením zvažujeme, zdali nám vydrží a hned se nepoškrábe, když třeba dítě upustí hračku či rozbije hrneček.

Doporučujeme proto zvolit dřevěnou podlahu s naolejovaným, nikoliv nalakovaným povrchem. V případě, že dítě udělá rýhu do olejovaného povrchu, jednoduše vezmete hadr a místo znovu naolejujete. To u lakované podlahy nejde, ta se musí přelakovat celá. Olejovaná podlaha sice vyžaduje častější údržbu (po nějaké době je třeba ji přeolejovat), zato ale vydrží a nepřipraví vás o kontakt se dřevem.

Co když dítě na podlahu něco vylije?

V případě, že dítě podlahu polije, nebo se na ni počůrá, tekutinu co nejrychleji vytřete. Nemusíte se ale bát, že to dřevěnou podlahu poškodí. Aby tekutina nemohla zatéct do spár, doporučujeme do spár tekutou gumu, přes kterou žádná tekutina neprojde. Dřevěné podlahy se tedy vůbec nemusíte bát, budeme se vám po ní příjemně chodit a dlouho vám vydrží, i když ji bude vaše ratolest nepřetržitě pokoušet.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top