TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Refinancujte chytře a ušetřete tisíce

Refinancujte chytře a ušetřete tisíce

Refinancování úvěrů se poslední dobou skloňuje čím dál častěji. A má to dobrý důvod. Chytrým a promyšleným refinancováním svých úvěrů totiž můžete ušetřit i desítky tisíc korun. Poradíme vám, jak zjistit, zda se refinancování hypotéky nebo úvěru vyplatí i vám a hlavně – jak si vybrat tu nejvýhodnější nabídku.

Co je to refinancování

Refinancování můžeme definovat jako splacení vašeho stávajícího úvěru pomocí nového úvěru u jiné banky a za výhodnějších podmínek. U hypoték a spotřebitelských úvěrů se dělá nejčastěji po konci fixační doby, kdy bývá vyvázání z původního úvěru nejjednodušší a také nejlevnější.

Refinancování hypotečních úvěrů je obzvlášť oblíbené, protože samozřejmě platí, že čím větší je váš současný úvěr, tím vyšší je potenciální úspora v případě nových a výhodnějších podmínek.

Počítejte však s tím, že vám při realizaci refinancování vzniknou některé drobné náklady, které budete muset uhradit – například poplatek katastru nemovitostí nebo případné poplatky bance. Ušetřit ale často můžete i několik desítek tisíc korun a v tu chvíli má refinancování rozhodně smysl.

Jak na to?

Než se pustíte do zjišťování podmínek a vyplňování formalit, ověřte si u své banky, zda refinancování vašeho úvěru umožňuje a jaké podmínky je nutné splnit. Pokud ano, jste na dobré cestě.

Podle čeho si vybrat refinancování?

Začněte tím, že si zkusíte vyjednat lepší podmínky u své stávající banky. Na dnešním přesyceném trhu o své klienty banky skutečně stojí, a tak se pod hrozbou odchodu často uchylují k lepším sazbám.

Pokud se vám ale nabídka nebude líbit, vyrazte se zeptat do dalších bank. Rozhodně jich obejděte více a porovnejte, co vám nabízí. Nebojte se investovat svůj čas a na pobočky si zajděte osobně. Neberte za stěžejní to, co vidíte na webu nebo v reklamních letácích. Ty často uvádí „sazby od…“, případně staré známé „zdarma“ s hvězdičkou. Na druhou stranu se při dobré vůli můžete dostat i na nekomunikované úrokové sazby. Buďte připravení, že jednání s bankami někdy může trvat delší dobu a bude vás stát i nějaký čas. Aby však vaše refinancování mělo smysl a úspora byla co možná nejvyšší, je potřeba vše důkladně propočítat.

S nejlepší nabídkou můžete poptat i svou současnou banku a dát jim poslední šanci výhodné podmínky dorovnat.

Pozor, důležité je při vašich informativních schůzkách nic nepodepisovat. Banky mohou mít ve zvyku dát podepsat například souhlas s náhledem do registru dlužníků, což však může negativně ovlivnit vaše zobrazované skóre bonity, a v tu chvíli můžete být u jiných bank méně atraktivní, a tím vlastně ze hry.

Postup refinancování

Jakmile získáte nabídku, která vám sedí a se kterou budete spokojeni, podáte u své stávající banky žádost o vyčíslení zůstatku úvěru. To proto, aby nová banka věděla, kam má poslat peníze.

Pak už přichází na řadu finální podepsání žádosti o úvěr u nové nebo stávající banky. Pokud zůstáváte u své současné banky, která vám nabídla lepší podmínky, dostanete k podpisu dodatek původní smlouvy. Pokud přecházíte k nové bance, je nutné podepsat souhlas původní banky se splacením úvěru v daném termínu a také souhlas, že v katastru nemovitostí bude figurovat nová banka, a to až do doby úplného splacení úvěru.

Jakmile je váš úvěr schválen, přichází na řadu ještě podepsání uvěrových smluv. U nich si překontrolujte všechny potřebné údaje, a to jak osobní, jako je jméno či adresa, tak nové podmínky. Například tedy dobu splatnosti i novou úrokovou sazbu.

Pozor si dejte také na zmíněné podmínky čerpání – jsou to jednotlivé kroky, které od vás budou vyžadovány pro hladké čerpání peněz. Většinou to bývá například vložení zástavních smluv nové banky na katastr nemovitostí.

Posledním krokem vašeho refinancování je doručení potvrzení o zániku zástavního práva původní banky na katastr nemovitostí. Za tento úkon katastru zaplatíte jednorázový poplatek 1000 korun.

Hledejte dobře

Na dnešním hypotečním trhu už najdete i banky, které mají opravdu výhodné podmínky. mBank například umí zařídit refinancování hypotéky i do 48 hodin – v případě, že už dva roky bez problémů splácíte. A dokonce nemusíte ani dokládat potvrzení o výši vašich příjmů, což samozřejmě celý proces ještě zrychlí.

Stojí to za to?

Jakmile dojdete až do samotného konce, vaše hypotéka je konečně převedená a máte dojednané lepší podmínky, určitě nám dáte za pravdu, že za to ta námaha stála. Věříme, že jsme vám poradili a nyní vás už na poli refinancování nic nepřekvapí.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top