TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak získat domov šetrný k přírodě?

Jak získat domov šetrný k přírodě?

Vadí vám, jak hrozně developerské projekty mění ráz města, které znáte celý život? Často staví domy na zcela nelogických místech, aniž by nějak respektovaly okolí. Problémem těchto staveb je bohužel to, že jsou postaveny čistě za účelem zisku. Tedy, postavit blok bytů za co nejnižší cenu, a pak ho zase výhodně prodat. Takhle funguje přemýšlení většiny takovýchto lidí. Naštěstí existuje malé procento těch, kterým záleží i na celkovém vzhledu města a snaží se ho neničit nevhodnou bytovou výstavbou. Moc se o nich neví, hlavně ze zmíněného důvodu, že lidé všechny developery automaticky považují za naprosté kapitalisty, kterým na ničem jiném než na výdělku nezáleží.

Nesmyslné ceny

Bublina cen nemovitostí neustále roste. Za metr čtvereční v centru Brna platíte klidně i sto tisíc korun, takže běžný byt pod pět milionů opravdu jen tak neseženete. Přitom ceny stále strmě stoupají. Jednou se však zastaví a dá se předpokládat, že naopak půjdou radikálním způsobem dolů. Kdy se ovšem ceny bydlení změní, nedokáže odhadnout nikdo. Pro vás tedy je nejlepší výchozí situace mít svůj byt už několik let, tedy z doby, kdy jste za něj zaplatili o mnoho méně. V téhle chvíli se otevírají dvě možnosti. Současné bydlení prodat a přejít do menšího, čímž vyděláte nemalou sumu. Jde však spíše o cestu pro nezávislé jedince, kteří nepotřebují mnoho prostoru a mají chuť se pustit do prodeje nemovitostí. V opačném případě jste v současném bytě spokojení a nikam se stěhovat nechcete. Zároveň je v celém vašem domě spoustu věcí, jež by se daly vylepšit.

Pusťte se do rekonstrukce bytového domu

Napřed si vyjmenujme některé problémy, z nichž vás pravděpodobně minimálně jeden z nich trápí. Pokud ne, pak vám musím pogratulovat, jste opravdu šťastní lidé se skvělým zázemím. Starším domům často chybí plastová okna nebo zateplení. Do toho výtah potřebuje řádně opravit, jelikož už si rok říkáte, že při jízdě v něm spadnete dolů, a tak raději chodíte do osmého patra pěšky. V neposledním řadě bývá problémem oprýskaná a rozpadající se fasáda, kvůli které vaše sídlo vypadá spíš jako strašidelný dům, kde se v noci prohánějí duchové. Pustit se do rozsáhlé rekonstrukce se nikomu moc nechce, přeci jenom jde o spoustu peněz, které budou muset obyvatelé zaplatit do fondu oprav. Stavebnictví prostě není levná záležitost a půjčka asi bude nutná.

Proč neváhat?

Není ovšem dobré se nějak příliš rozmýšlet. U výtahu jsem riziko pádu už zmínil, oprava fasády je z estetického důvodu také jasná. Větší rozbroje na družstvu bývají kvůli zateplení a výměně oken. Zde si však musíme uvědomit, že vynaložené peníze se budou postupně všem vracet, jelikož znatelně ušetří za vytápění. Zvláště pokud po rekonstrukci přejdete na elektřinu i při topení, vaše výdaje se sníží o mnoho tisícikorun. Váš dům bude izolován před špatným počasím a vy ušetříte. Proč tedy něco takového nezkusit? Navíc při menší spotřebě energií budete též šetrnější k přírodě, což rozhodně není od věci. Starý a zchátralý bytový dům tak úplně proměníte a nebudete se muset stěhovat do nějaké novostavby, která jenom hyzdí město.

Kdo se tím zabývá?

Nejen rekonstrukcí bytových domů se zabývá jihomoravská společnost ENDEKA. Může vám pomoci s výkupem nemovitosti či přispět zajímavými radami ke zlepšení vlastního obydlí. Vyhýbá se stavbám na zelené louce a naopak se právě zaměřuje na rekonstrukci těch starých, které dokáže úplně proměnit k nepoznání. Snaží se, aby se především v Brně zbytečně nestavěly pořád jenom nové domy, ale využily se i ty starší. Díky tomu zásadně šetří životní prostředí a zlepšuje ráz celého města Brna a jeho okolí.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top