TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Kuchyně / Jak prostřít vánoční tabuli?

Jak prostřít vánoční tabuli?

Kdy jindy si dát na stolování záležet, když ne o Vánocích? Stolujte na Štědrý den ve velkém stylu a zjistěte, jak by měla správně prostřená tabule vypadat. Všechno má své místo a my zjistili kde!foto

Základem je čistota. To je ale jasné, viďte?

I když příbor rozmístíte správně a stůl stylově nazdobíte, šmouha nebo dokonce špatně umytý otisk rtů na skleničce vám vše pokazí. Takže než stůl prostřete, nádobí i příbory pečlivě vyleštěte.

Jak prostřít podle etikety?

Nesprávné použití a rozmístění příborů je pořádné společenské faux-pas. Vaší rodině to možná bude jedno, ale když už se do toho dáte, tak proč to neudělat správně?

Každý chod má mít svůj příbor a jejich rozmístění by mělo odpovídat pořadí chodů směrem k talíři. Chystáte večeři zahrnující polévku, hlavní chod, salát a dezert? Postupujte následovně: nůž je na pravé straně talíře a jeho ostří směřuje směrem dovnitř, vedle něj patří lžíce a na levou stranu talíře zase vidlička na hlavní chod. Vedle této vidličky patří druhá menší vidlička na salát. Lžička na dezert patří nad talíř.

Tip: Samozřejmostí by měla být také sladěná jídelní sada. Každý stolovník by měl mít stejný talíř i skleničku, Pokud nemáte dostatek stejných talířů, nezoufejte. Stylové jídelní sady dnes pořídíte v krásných designech a za fajn ceny. Třeba na vetroshop.cz.

Detaily tvoří dokonalost

Na co byste ještě neměla zapomenout? Slavnostní atmosféru vytvoříte pomocí svícnu uprostřed stolu, kde by se měla nacházet také solnička s pepřenkou a dalšími dochucovadly. Nezapomeňte také na ubrousky – zvolit můžete elegantní bílé textilní nebo papírové. Pokud sáhnete po papírových ubrouscích, zvolte raději dražší a klidně barevnou variantu, která bude ladit se zbytkem dekorace.

Nechte si chutnat a nezapomeňte – od svátečního stolu se ani hospodyňka nezvedá, tak si vše připravte hezky k ruce.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top