TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Protékající záchod zvládnete opravit i bez instalatéra

Protékající záchod zvládnete opravit i bez instalatéra

Máte starší toaletu a zjistili jste, že protéká? Neodsouvejte řešení na „potom“ a postarejte se o nápravu. Protékající záchod vás připraví o spoustu peněz – stovky litrů vody vytečou nazmar. S trochou šikovnosti však opravíte toaletu i bez pomoci instalatéra!

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s instalatéry a vodaři Hradec Králové z řemeslnického cechu EKOMPLEX. Prozradili nám přesný postup opravy protékajícího záchodu.

Jde se na věc

Prvním krokem je rozdělání nádržky na vodu. Odklopit nádržku není komplikované, jednoduše sejměte horní víčko. Případně odšroubujte tlačítko pro splachování, které je součástí víka. U některých nádržek musíte vytáhnout tyčku, k níž je splachování připevněno. Pak můžete sundat kryt.

Dalším krokem je vyndání plovákového ventilu. Když rozděláte nádržku na vodu, budete mít přístup do jejích útrob. Vyjdete z nich plovákový ventil a důkladně jej vyčistěte v umyvadle pod tekoucí vodou.

Problém s protékající vodou může vyřešit i kontrola těsnění u ventilu. Těsnění nemusí stoprocentně fungovat kvůli různým nečistotám, které se na něm v průběhu času usazují.

Nezapomeňte ani na kontrolu stavu plochy, na kterou dosedá těsnění. Objevíte-li na tomto místě nějaké nečistoty, odstraňte je.

Výše uvedená opatření by měly efektivně vyřešit problém s protékajícím záchodem. K opravě budete potřebovat šroubovák, čisticí prostředky a náhradní díly (ventil, těsnění). Instalatéři Hradec Králové podotýkají, že jde o nenáročnou opravu, kterou zvládne téměř každý. Proces zabere jen pár minut a náklady na opravu se nevyšplhají na více než pár desítek korun.

Kolik vás to bude stát?

V případě závady na těsnění vás vyjde výměna částku od 30 Kč výše. Nový šroub k připojení nádržky na cca 40 Kč. Pokud závadu na ventilu či těsnění nezjistíte, oprava vás nebude stát ani korunu, uzavírá instalatér Hradec Králové z EKOMPLEXU.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top