TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Reality / Pořízení nového bytu v Praze je výhodnější než placení nájmu

Pořízení nového bytu v Praze je výhodnější než placení nájmu

Zlínský kraj, Vysočina a Praha. To jsou tři lokality, kde je podle Indexu bydlení MP lepší pořídit si vlastní bydlení. Nájemné se naopak vyplatí v Ústeckém, Libereckém nebo Moravskoslezském kraji.

Index udává, kolik procent z průměrné splátky úvěru dosahuje splátka nájmu. Aktuální výsledky z konce prvního čtvrtletí letošního roku ukazují, že v Praze, na Vysočině a ve Zlínském kraji činí průměrný nájem 97 % průměrné splátky úvěru na bydlení.

Jen 65 % splátky úvěru činí průměrné měsíční nájemné v Ústeckém kraji. V těsném závěsu se se 71 % drží Liberecký kraj. O procento víc pak dosahuje index v Moravskoslezském kraji. Ostatní oblasti České republiky mají hodnotu Indexu bydlení MP více než 90 %.

bydletespokojene.cz_finep_cz_01

Nové byty v Praze jsou žádané

Češi přitom mají o koupi vlastního bydlení velký zájem. Jen v hlavním městě se loni prodalo přibližně 7 tisíc bytů. Poptávka přitom výrazně převyšuje nabídku. Developeři proto chtějí v Praze do 4 let postavit dalších 33 tisíc bytů.

Například společnost FINEP má novostavby v Praze hned v 5 lokalitách:

Všechny byty splňují požadavky moderního bydlení. Jsou v blízkosti hromadné dopravy. V docházkové vzdálenosti jsou také obchody a služby.

bydletespokojene.cz_finep_cz_02

Vlastnictví a nájem kombinují družstevní byty

Touhu po vlastním bydlení v hlavním městě nejčastěji komplikuje nedostatek financí. Vhodným řešením je proto družstevní bydlení v Praze. Tento typ totiž kombinuje výhody vlastnického a nájemného bydlení.

Stačí totiž, když při nákupu uhradíte 25-30 % z celkové ceny bytu. Zbytek platíte každý měsíc ve splátkách. Jakmile sumu za družstevní byt uhradíte celou, převedete ho do osobního vlastnictví.

bydletespokojene.cz_finep_cz_03

Moderní družstevní byty v Praze nabízí společnost FINEP hned ve 2 lokalitách – Prosek parku a Britské čtvrti. Také tyto byty jsou v blízkosti hromadné dopravy, obchodů a služeb.

S nákupem nového bytu v Praze příliš neváhejte. V průběhu roku totiž podle odborníků zdraží. Pokud po nich bude navíc stejně velká poptávka jako loni, dá se předpokládat, že ty nejlepší budou brzy prodané.

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top