TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Reality / Získejte dotaci na stavbu domu i v roce 2016 a ušetřete!

Získejte dotaci na stavbu domu i v roce 2016 a ušetřete!


Úrokové sazby hypotečních úvěrů v roce 2015 pokořily své historické minimum. O hypotéce tak začali přemýšlet i ti největší skeptici a konzervativci. Je-li to i váš případ, pak se jistě svého nového rodinného domku nemůžete dočkat. Víte však, že na jeho výstavbu, popřípadě technické vybavení, můžete čerpat zajímavé dotace? Pokud stavíte rodinný dům na klíč, nízkoenergetickou stavbu nebo vylepšujete energetickou náročnost objektu, využijte zajímavých dotací, které se skrývají za program „Nová Zelená úsporám“. Kdo může o dotaci požádat a jaké podmínky je nutno splňovat? O tom budou pojednávat následující řádky.

Dum-1

Jak Nová zelená úsporám vlastně funguje?

Nová zelená úsporám představuje program Ministerstva životního prostředí administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR. Program je zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v rodinných a bytových domech. O dotace mohou požádat lidé v časově omezených výzvách. Příjem žádostí do třetí výzvy pro majitele rodinných domů byl zahájen 22. 10. 2015. Ukončení příjmu žádostí je pak stanoveno až na rok 2021 nebo do vyčerpání vyčleněných finančních prostředků.

Kdo může o dotaci požádat?

O dotaci mohou zažádat vlastníci rodinných i bytových domů a to jak fyzické, tak právnické osoby. Pokud bychom se bavili výlučně o rodinných domech, pak je možno dotaci čerpat třeba na výstavbu nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností (např. dřevostavby, pasivní domy apod.), výměnu oken, výměnu neekologického zdroje tepla, či dotace na zateplení domu nebo solárních termických a fotovoltaických systémů. Přesné vymezení úprav je uvedeno na oficiálních stránkách programu Nová Zelená úsporám.

dum-2

Jak dotaci získat?

V první řadě je nutné podat žádost, která bude splňovat všechny formální i obsahové náležitosti. V tomto případě je vhodné oslovit specializovanou firmu, která se vyřizováním dotací pro fyzické osoby dlouhodobě zajímá. Připravit se bohužel musíte na poměrně zdlouhavý a komplikovaný proces, jehož výsledkem ovšem může být finanční podpora dosahující maximální výše 50 % řádně doložených způsobilých výdajů. Maximální hranice podpory činí pro jednoho žadatele 5 000 000 Kč. Pokud si necháte postavit třeba dva rodinné domy na klíč, dotaci můžete čerpat pouze na jeden z nich. Žádost však může obsahovat kombinaci opatření z více podoblastí podpory.

Kdy obdržíte peníze?

Pokud žádost projde posudkovým řízením a není v ní shledán žádný nedostatek, finanční podpora je vyplácena až po řádném dokončení realizace podporovaných opatření. V rámci dotace lze pokrýt výdaje, které nejsou starší 1 roku. Pokud tedy splňujete výše uvedené podmínky, bylo by škoda o dotaci třeba na ekologické technologie dřevostavby nepožádat. Doplňující informace, včetně online formulářů nutných k podání žádosti naleznete na oficiálních stránkách programu.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top