TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Podle čeho vybrat tu správnou LED žárovku?

Podle čeho vybrat tu správnou LED žárovku?

Ušetří až 80 % energie, disponují životností v řádu desítek tisíc hodin a navíc je lze pořídit hned v několika variantách teploty světla. Řeč je samozřejmě o LED žárovkách, fenoménu dneška. Jak se ale „nespálit“ a vybrat útulné a přitom kvalitní osvětlení pro váš byt či dům?

a

Řiďte se světelným tokem, ne příkonem

Doby, kdy se výběr žárovky omezoval výhradně na informaci o příkonu (udává se ve wattech), jsou již naštěstí minulostí. Dnes tento údaj slouží spíš pouze jako srovnávací parametr, dnešní úsporné žárovky totiž odebírají jen zlomek elektrické energie a přitom svítí stejnou intenzitou. Hlavním faktorem při výběru by proto vás měla být informace o světelném toku, který se udává v lumenech. Pokud neznáte počet lumenů vaší obyčejné žárovky a chcete ji vyměnit za LED, měl by vám dostatečně pomoci tento přehled.

  • 25 W – 220-250 lumenů
  • 40 W – 410-470 lumenů
  • 60 W – 700-810 lumenů
  • 75 W – 920-1060 lumenů
  • 100 W – 1300-1530 lumenů

Není bílá jako bíláaa

Každé osvětlení má svou barvu a ta se měří v kelvinech (značený K). Na obalech tak například najdete nápis 6 000 K, což znamená studenou bílou (šetří oči, připomíná barvou světla zářivku a svítí výrazně bíle). Ta se hodí zejména v místech, jako jsou koupelny či pracovny, zkrátka tam, kde se potřebujete soustředit. Opakem je teplá bílá. Ta má spíše nažloutlou barvu a je vhodná k relaxaci.

Co je to vyzařovací úhel a jak na něj?

Když jsme dříve rozsvítili běžnou žárovku, světlo nám ozářilo celý pokoj – vyzařovací úhel byl vždy 360° a světlo nám zářilo do všech stran. Ne vždy to ale bylo žádoucí nebo dokonce vyhovující. U LED svítidel máte opět na výběr. Rozptyl světla (resp. kužel vyzařovaného světla) si lze vybrat z velkého rozmezí: od 30°, 60°, 120° až po zmiňovaných 360°.

Obecně platí, že menší úhly do 120° se hodí spíše k nasvícení konkrétního předmětu, rohů místností a dobře vypadají také v podhledech. Naopak do lustrů či stropních svítidel volte LED žárovky s vyzařovacím úhlem od 130° do 360°, které rozptýlí světlo do celého prostoru a všech stran.

aaa

Nezapomeňte na správný závit!

Posledním faktorem, který byste při výběru nového osvětlení neměli opomenout je typ závitu. V podstatě máte na výběr z 3 nejčastějších variant – závit E27 (klasický, velký), E14 (stejný, jen menší) a GU10 (bodovky). Informaci o typu závitu najdete vždy na krabičce, Ale můžete to udělat i tak, že si prostě starou žárovku vezmete do obchodu s sebou a vyberete si podle ní.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top