TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak se zbavit vlhkosti v bytě?

Jak se zbavit vlhkosti v bytě?

Nemůžete se zbavit vlhkosti v bytě? Už se objevují zčernalé rohy, chlupaté stěny s barevnou plísní a vzduch den ode dne horší? To jsou varovné signály, že je opravdu načase začít něco dělat se zvýšenou vlhkostí v bytě. Poradíme vám, jak se vlhkosti zbavit jednou pro vždy.

VlhkoměrSeQ1b40amQxONGXZJEckEXf67I1d069BYUVvAUa674DjyE2E9otGCaxjduW474Jx9XuO_ZM

Vysoká vlhkost se projevuje různými způsoby, ale ani jeden není příjemný. Vzduch je vlhký jako v pralese, prádlo schne dvakrát tak dlouho a začínají se objevovat plísně v rozích místností. Ze všeho nejdůležitější je zjisti, jak vysoká vlhkost v bytě opravdu je. Nejlépe se to zjišťuje vlhkoměrem.

Ovšem je dobré mít na paměti, že ani malá vlhkost lidskému organismu ani interiéru škodí. Nízká vlhkost vysušuje dýchací cesty a snižuje obranyschopnost organismu. Nízká vlhkost vzduchu nutí dosáhnout obyvatele zbytečně neustále přitápět, většinou až o 2-3 °C.

Vlhkoměr se prodává nejčastěji s klasickým pokojovým teploměrem a cena se pohybuje od 200 do 1000 korun. Díky vlhkoměru zjistíte údaj v procentech. Proto je dobré vědět kolik, je doporučovaná vlhkost a podle toho vymýšlet řešení.

  • Ideální vlhkost je v rozmezí od 45 – 60 %

Základem je větrání

Aby byla vlhkost vždy optimální je důležité často a pravidelně větrat. Důležitý je také průvan, takže okna dokořán a vyžeňte vlhkost oknem. V létě se může větrat klidně celý den, v zimě pak krátce a intenzivně. Denně by se mělo větrat 3 až 5 minut. Větrání na „ventilačku“ rozhodně nestačí.

Za vlhkost si můžeme i sami

Zdrojem vlhkosti v bytě můžeme být i my sami. Jedná se především o každodenní činnosti, jako je sprchování, vaření nebo praní či sušení prádla. Kvůli takovým činnostem vzniká pára, která následně kondenzuje a usazuje se na stěnách. Proto by v koupelně měl být větrák a při vaření používat digestoř.

Dokonalý pomocník

Větrání je sice základ, ale v mnoha případech to nestačí. Nejúčinnějším pomocníkem v boji s velkou či malou vlhkostí jsou odvlhčovače, vysoušeče nebo zvlhčovače vzduchu do bytu. Největší výsledky jsou vždy vidět v prvních 14 dnech.imB0O94iFceQXs7Q__Jo3aMGuHkBsTn_DVhzJaq5McLHVA-buv-adfgvwrEEu849IUfayS8

Jak to funguje?

U vysoké vlhkosti nasávají vlhký vzduch, který je protažený přes chladič. Zde se vzduch ochladí na teplotu rosného bodu. Díky tomu ztrácí schopnost držet vodu a ta ve zkondenzovaném stavu skape do sběrné nádoby. Pak se do místností vrací vzduch, který je vysušený, který na sebe opět může vázat vodu.

U zvlhčovačů to funguje tak, že se přeměňuje voda na vodní páry, které se rozptýlí ve vzduchu a tím se zvýší jeho celková vlhkost.

Jak vybrat zvlhčovač?

Při výběru vhodného zvlhčovače je důležité sledovat pár základních kritérií, díky který bude vybrán kvalitní přístroj, který bude splňovat všechny požadavky. Základním kritériem je velikost místnosti a technologie zvlhčovače.

U každého přístroje je vždy uvedena maximální velikost místnosti, do které může být přístroj použit. Pokud by byl zvlhčovač umístěn do větší místnosti, jeho výkon by pak nestačil a neměl by zvlhčovací efekt. Co se týče technologií je možnost výběru – disková, ultrazvuková a studená.

Další klíčové parametry:

  • výkon a spotřeba
  • velikost nádržky
  • nastavitelná regulace, doba provozu
  • hlučnost

Ionizátor

Posledním kritériem je, zda je ve zvlhčovači ionizátor. Ionizátor má takovou funkci, že „ozdravuje znečištěný vzduch. Proto se doporučuje kupovat zvlhčovač vzduchu s ionizátorem do bytů, kde žijí alergici nebo se byt nachází v rušné části, kde je znečištěný vzduch.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top