TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Plastová nebo dřevěná okna, jak se rozhodnout?

Plastová nebo dřevěná okna, jak se rozhodnout?

Pokud uvažujete o tom, že ještě do zimy vyměníte stará špatně těsnící okna za nová, máte nejvyšší čas se rozhodnout, jaká okna si pořídíte. Dřevěná okna jsou prověřenou klasikou, ale plastová okna jsou levnější, … Rozhodnutí tak nemusí být vůbec snadné.

Plastová okna se vlastnostmi vyrovnají dřevěným oknům

Tepelně izolačními vlastnostmi jsou plastová okna srovnatelná s okny vyrobenými ze dřeva resp. dřevěných eurohranolů. Tepelně izolační vlastnosti profilů jsou dány jejich stavební hloubkou. Je třeba brát v úvahu i fakt, že většinu plochy oken tvoří zasklení, které tak má lví podíl na jejich tepelné izolaci. Otázka volby materiálu se tak redukuje spíše na osobní preference a finanční možnosti. U dřevěných oken je totiž třeba počítat s vyšší pořizovací cenou.

Často si lidé myslí, že „plastová okna nedýchají“, to je ovšem nesmysl. Správně seřízená okna mají mít minimální průvzdušnost, jedině tak mohou účinně těsnit, to platí jak pro plastová tak pro dřevěná okna. Pokud starými okny táhlo, byla zajištěna vlastně výměna vzduchu, nová těsnící okna toto ale odstraní. Po výměně oken nová je třeba naučit se správně a účinně větrat a nastavit dostatečnou teplotu interiéru.

Správná montáž oken je stejně důležitá jako jejich výběr. Obecně platí, že sebelepší okno je špatnou montáží znehodnoceno.

Dřevěná okna s dotekem přírody

Kvalitní dřevěná okna by měla mít především výbornou vícevrstvou povrchovou úpravu, na ní totiž záleží, jak se budete muset o dřevěná okna starat. Pokud je v dolní části dřevěných oken umístěna rámová a křídlová okapnice, je to další plus, protože chrání okna před nepřízní počasí v místech, kde se usazuje stékající voda a kde jsou pak nejvíce vidět účinky povětrnosti.

Dřevěná okna bývají barevně tónována nejčastěji do odstínů různých dřevin, ale můžete si pořídit bílá dřevěná okna nebo v jiné barvě podle vzorník RAL. Barevný základ je výhodný v tom, že skryje odlišnosti ve struktuře a barvě přírodního dřeva. V poslední době jsou ale velice žádané tzv. transparentní lazury, ty dřevo výborně chrání, ale neskrývají ani jeho strukturu ani přirozenou barevnost. Zejména v interiéru jsou pak tato okna na pohled skutečným dotekem přírody. Zvláště oblíbené jsou transparentní lazury u dřevohliníkových oken. Z exteriéru chrání tato okna hliníkové opláštění, z vnitřní strany si můžete užít pohled na přírodní dřevo.

Plastová okna v dekoru dřeva

Bílá plastová okna jsou asi nejběžnějším provedením, ale mnoho lidí si pořizuje plastová okna v barevném dekoru, zejména v imitaci dřeva. V poslední době roste obliba šedých odstínů plastu, které poměrně věrně napodobují okna z hliníku. V případě plastových oken je také častou volbou tzv. půldekor, z interiéru můžete mít bílá plastová okna a z venkovní strany pak barevné provedení.

Výhodou plastových oken jsou jednak nižší pořizovací náklady, ale zejména to, že není třeba žádná další péče o jejich povrch, a to platí i pro barevná plastová okna.

Ať už si zvolíte okna z jakéhokoliv materiálu, pořizujete si je na desítky let, rozhodně se tak vyplatí vědět, kdo a kde je vyrobil. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat servis, opravu nebo údržbu. Znát výrobce nejen plastových oken, ale i dřevěných oken se určitě vyplatí.

1 komentář

  1. Já jsem se mezi nimi rozhodoval dlouho, ale nakonec jsem vybral dřevěná, líbila se mi mnohem víc. Sice jsem si za ně u vekry trochu připlatil ale jsem spokojený. Přesně jak píšete v článku mám u oken tu křídlovou okapnici kterou mi doporučili na pobočce.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top