TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak vymalovat relaxační pokoj?

Jak vymalovat relaxační pokoj?

Relaxační pokoj neboli místnost určená k odpočinku může být ložnice, obývák nebo dětský pokoj, případně pouze jejich zóny. Výmalba těchto prostor je důležitá, protože ovlivňuje nejen naši náladu, ale i zdravotní stav.

Barevnost bytu by tudíž měla vycházet z promyšleného návrhu, a ne jen sledovat módní trendy. Platí, že velké plochy, tedy stěny, strop a rozměrnější nábytek lépe působí v neutrální barevnosti. Známou pravdou je také to, že tmavá barva ubírá světlo a zmenšuje prostor, proto s ní nakládejte opatrně. Výrazné odstíny sice zaujmou, ale dlouhodobě znepokojují a dráždí.

Všeobecně dobře působí na psychiku barvy, které nám v hojnosti nabízí příroda.

Uklidňující barvy pro ložnici

Ložnice jako místo k nočnímu odpočinku by měla být vymalována studenými odstíny barev dřeva a země – od pískové až po hnědou. Psychologové jsou přesvědčeni o jejich pozitivním vlivu na spánek i partnerský život.

Dekorování obývacího pokoje

Obývací pokoj je centrum celé rodiny i společenských kontaktů s přáteli. Pobyt v něm má přispívat k dobré náladě, proto zde vyberte veselé barvy – světlé odstíny žluté, zelené, oranžové, ale sem tam třeba i červený prvek. Ovšem pokud máte okna obýváku na jih, teplým odstínům se spíše vyhněte, protože by ještě zvyšovaly pocit horka.

Barev je dnes na trhu nepřeberně, můžete si dopřát skutečně jakýkoliv odstín. Některé jsou namíchány už z výroby, např. Primalex Inspiro reprezentuje světlá šampaň, čajová růže, tmavý šafrán, ohnivé tabasco, královský rubín, toskánská levandule, lipová zeleň, zlatý jantar, indická kurkuma, anglická zeleň a arabská mocca.

A co teprve výběr, který předkládá online colordesigner! Dekorování místností je zde hra a zábava pro každého.

Nejlepší barvy pro děti

Dětský pokoj bývá tradičně růžový nebo modrý, ale můžete vyzkoušet i další oblíbené odstíny: citronový, limetkový, jemně vanilkový, modrozelený, fialovomodrý.

Výborná, takřka univerzální barva na uklidnění je zelená, kterou trh nabízí v široké škále dobře kombinovatelných odstínů. Řiďte se citem a určitě nešlápnete vedle. Cílem je, aby se dítě ve svém útočišti cítilo dobře a bezpečně.

K zařízení relaxačního pokoje patří také nábytek, ideálně ze dřeva. Odstíny javoru, břízy či borovice jsou nadčasové a uplatní se i při častých změnách barev na zdech.

Po vymalování vybranými tóny doplňte svůj interiér příjemným osvětlením, bytovým textilem, pokojovými květinami, oblíbenými předměty a uvidíte, jak se vám v něm bude dobře relaxovat.

Připraveno ve spolupráci s www.dumbarev.cz. Najděte si nejbližší pobočku společnosti Dům barev na http://www.dumbarev.cz/148-nase_prodejny_-_najdete_si_svuj_dum_barev

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top