TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak položit PVC?

Jak položit PVC?

V oblasti podlahových krytin se stále objevují nové a zdokonalující technologie, které zlepšují vlastnosti jednotlivých druhů. Stejně je tomu i u PVC. Tento materiál prošel obrovským vývojem, a proto se stává stále více oblíbeným. Jak položit PVC? Lze to zvládnout svépomocí nebo je lepší povolat pomoc odborníků, se dočtete v následujícím článku.

PVC podlaha Balterio

Jako opradová

Podlahová krytina známá jako PVC je oblíbená a hojně využívaná v domácnostech hned z několika důvodů. PVC podlahy jsou cenově dostupné, zaručují zdravé a hygienické podmínky, nepřitahují prach, mají výbornou tepelnou i zvukovou izolaci a jsou snadné na údržbu.

Jedním z dalších je její až neuvěřitelné množství designů. PVC může prakticky napodobit jakýkoliv povrch, vzor nebo barevné provedení. Vybírat tak lze z různých dřevěných dekorů přes kameny až po korek nebo šachovnicového vzoru. U imitace přírodních materiálů jde jen stěží rozeznat, že se nejedná o originál.

Pokládka PVC

Před samotným položením je důležité mít dokonale připravený povrch. Nezbytností je mít ho dokonale vyrovnaný, aby byl povrch PVC hladký. Povrch je možné vyrovnat dvěma způsoby.

  • Prvním je použití samonivelační hmoty, která se nanáší na pevný, nepoškozený a suchý cementobetonový povrch, který musí být zbaven nečistot a mastnoty.
  • Druhou možností je použít dřevotřískové desky, které se využívají na vyrovnání dřevěných nebo cementobetonových podkladů. Ty jsou k sobě pojeny speciálními spoji a spáry mezi nimi nejsou viditelné ani po letech.

PVC podlahy jde položit dvěma způsoby:

  • Pokládka volným položením PVC
  • Pokládka celoplošným lepením

Pokládka volným položením

V obytných místnostech do 20 m2 je možné položit PVC volně. Před samotným položením je dobré nechat podlahu aklimatizovat v místnosti, kde bude položena. PVC by se mělo volně rozložit na plochu. Teplota v místnosti by měl mít minimálně 18°C.

PVC je dobré u stěn, popřípadě i v rozích, naříznout. Sníží se tak pnutí. Pro napojení dvou pruhů je důležité řez provádět ostrým, odlamovacím nožíkem. Rovnoměrný řez je důležitý pro spojení obou pruhů PVC. Ke spojení pruhů se používá lepicí páska. Aby byly spáry vodotěsné, využívá se prostředek na „svařování za studena“. Je to čirá tekutina, která se aplikuje na vyčištěné spoje.

Přechody do jiné místnosti se nejlépe fixují oboustrannou lepicí páskou a zakrývají se přechodnými profily. Na začištění a zlepšení vzhledu u zdí se doporučují soklové lišty.

 Pokládka celoplošným lepením

Celoplošné lepení PVC se doporučuje do místností větších než 20m2. Tyto plochy musí být dokonale suché a vyčištěné a hlavně bez trhlin. Nejlepší je použít disperzní lepidlo a ozubenou stěrku. Při celoplošném lepení je nutné dodržovat pokyny od výrobce lepidla. Pruhy PVC se umístí ke středu místnosti a lepidlo se nanese celoplošně na podlahu. Po nanesení je nutné místnost odvětrat. Pak přichází na řadu umístění prvního pruhu na podlahu s lepidlem. Po jeho nalepení se celý postup opakuje i u dalších pruhů.

Při pokládání je důležité, aby se pod PVC nedostal přebytečný vzduch, který by způsoboval nerovnosti, jako bubliny nebo vzduchové kapsy. Ty se dají odhalit hmatem a odstranit vytlačením vzduchu do stran. Je dobré postupovat pomalu a vždy s rozmyslem. Celý nový povrch by se měl uhladit válcem nebo hladítkem. PVC v místnosti by mělo být vždy stejné výrobní šarže. Mohlo by pak docházet k rozdílům v barvě a dekoru.

Za pomoc a odborné informace důležité pro zpracování článků děkujeme firmě Amadeo Holding s.r.o. – PVC podlahy Praha.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top