TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Možnosti exteriérové stínění

Možnosti exteriérové stínění

Zimní měsíce jsou ideální k tomu, abychom se připravili na vytoužené jaro i léto, které nás láká k častějšímu pobytu venku v přírodě. Na jaře se sluníčko pomalu, ale jistě probírá ze svého zimního spánku a začíná hřát. S létem zase přichází vyšší teploty a zářivé sluneční paprsky, které nám zpříjemňují letní dny a umožňují nám konat různé akce mimo interiér. Avšak během tohoto období může být slunce a jeho UV záření pro nás nežádoucí. V takové případě je ideálním řešením exteriérové stínění, které nás před ostrým sluncem či nepříjemným deštěm zcela ochrání.

Pergola od awningsbydesign

K tomu, aby náš pobyt na zahradě či terase byl opravdu příjemný i v parných dnech nebo za deště, potřebujeme tzv. exteriérové stínění. Pod tímto pojmem,  již nemáme na mysli pouze stínění, jakožto ochranu před sluncem, ale komplexní ochranu, která nám umožní skutečně ničím nerušený pobyt  ve venkovním prostředí.

Druhy venkovního zastínění

Svět exteriérové stínící techniky nabízí vskutku pestrý výběr jak pergol a markýz, tak i slunečních plachet různých tvarů a velikostí. Stínění lze umístit na zahradu či terasu a tím vytvořit chráněný prostor vhodný k příjemnému posezení s rodinou a přáteli.

Markýzy

Jedním z představitelů exteriérového  stínění je markýza . Markýza je plachta jejíž návin je připevněn na stěnu budovy a rozbaluje se nad terasou. V této oblasti se jedná o určitou klasiku, která nás do jisté míry chrání před sluncem, ale neumí účinně ochránit před deštěm a větrem. Dalším nedostatkem je pouze omezená plocha, kterou dokáže zakrýt. Na rozdíl od pergol, kterými můžeme zastínit mnohem větší plochy a to díky jejich nosným sloupům.

Pergoly

Pergoly jsou všeobecně účinnějším produktem v rámci venkovního stínění, neboť jimi lze zastínit větší plochu (např. terasu). Nejpodstatnějším aspektem, jak už bylo výše zmíněno, je jejich zastřešení. Pergoly chrání před ostrými slunečními paprsky, nežádoucím větrem nebo chladivým deštěm. Zkrátka nám umožňuje příjemné posezení venku v různých povětrnostních podmínkách.

Střešní část pergoly je možno mít jak otevřenou tak uzavřenou. V případě, že jsou sluneční paprsky vítány lze mít střechu zcela nebo částečně otevřenou. Za parných letních dnů, kdy je slunce příliš ostré, paprsky blokuje zcela zavřená střecha. Zcela zavřená střecha je také užitečná za deštivého počasí, jelikož materiál ze kterého je vyrobena vodu nepropustí. Důležité je také volit správní zastínění pergoly.

Umístění pergoly

Umístění pergoly je zcela libovolné. Je možno mít samostatně stojící pergolu uprostřed zahrady, nebo pergolu navazující na dům. Pergola navazující na dům, je ideálním řešením pro ty, kteří by rádi rozšířili obytný prostor budovy. Tento nově vytvořený obytný prostor je ideálním místem k pořádání různých akcí a může kupříkladu sloužit jako venkovní jídelna.

Co se volně stojící pergoly týče ta má také své výhody. Jelikož stojí samovolně v nerušeném prostoru, stává se z ní tak skvělé místo pro relaxaci, které snadno proměníte v oázu klidu. Na trhu jsou k dispozici také pergoly bez podpěrných sloupů, které lze využívat v místech, kde není možné podpěrné sloupy postavit.

 Hit mezi pergolami

V poslední době jsou hitem především pergoly s posuvnou střechou a stahovacími bočními stěnami. Právě tato možnost variabilního nastavení je tím faktorem, pro který oblíbenost moderních pergol na českém trhu neustále stoupá.

Sluneční plachty

Pokud vám postačí ochrana proti slunci a klasické markýzy vám již nepřipadají zajímavé, mohly by pro vás být řešením sluneční plachty. Působí odlehčeným, křehkým a vysoce moderním vzhledem. Nejčastěji jsou ukotveny mezi fasádou domu a podpůrným sloupem.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top