TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Seznamte se s výsledky testování tepelných čerpadel

Seznamte se s výsledky testování tepelných čerpadel

Energetickým zdrojem budoucnosti jsou jednoznačně tepelná čerpadla, která zajišťují rodinným domům i velkým komerčním objektům bezkonkurenčně provozně nejlevnější zdroj tepla a ohřevu teplé vody.

Nejvíce tepelných čerpadel v Evropě se prodává ve Švédsku, Finsku, Norsku a Dánsku. Tamní spotřebitelské magazíny a energetické agentury proto organizují jejich pravidelné a podrobné testování. Cílem testů je seznámit zájemce o tuto technologii s nejúspornějšími a technicky nejlepšími tepelnými čerpadly.

Trhu vévodí švédské tepelné čerpadlo IVT Air X, druh vzduch/voda

Jediná značka, která uspěla v testech tepelných čerpadel vzduch/voda, země/voda i vzduch/vzduch, je společnost IVT patřící do koncernu BOSCH Thermotechnik GmbH, která nainstalovala v České republice už více než 10 tisíc tepelných čerpadel.

V aktuálních testech dánské energetické agentury Energy Styrelsen získalo její revoluční tepelné čerpadlo IVT Air X:

  • hodnocení A+++ pro celou výrobní řadu
  • nejvyšší sezónní topný faktor SCOP ve všech testovaných velikostech tepelných čerpadel (topný faktor udává poměr vyprodukovaného tepla a spotřebované energie; SCOP je ukazatel průměrných hodnot za celou topnou sezónu)
  • výkaz až o 28 % nižší spotřebě elektřiny než některá konkurenční tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla vzduch/voda fungují systémem odběru tepla z venkovního vzduchu, které používají pro ohřev vody v topném systému nebo v zásobníku teplé vody. Instalují se obvykle venku, ale některé typy lze umístit i uvnitř, přičemž vzduch se k nim přivádí otvory ve zdech.

Model Air X prodávaný společností Tepelná čerpadla IVT obsahuje „vše v jednom“ – zásobník teplé vody, oběhové čerpadlo, elektrokotel i expanzní nádobu. V jeho monoblokovém systému je chladivo jen ve venkovní jednotce a propojení zajišťuje potrubí s topnou vodou.

Tepelné čerpadlo Air X ovládá rovněž chlazení, zabírá minimum místa a po rozšíření může řídit až 4 topné okruhy, ohřev bazénu i solárního systému. V případě nadbytku vyráběné elektřiny se zapne a dodá teplo do systému nebo akumulátoru.

Tepelné čerpadlo může vytápět i vaši nemovitost

Zaujaly vás možnosti tepelného čerpadla? Nechte si ho zdarma navrhnout prostřednictvím elektronického formuláře společnosti IVT.

V poptávce vyplníte jen několik základních údajů o vašem objektu a preferencích, odešlete ji, a brzy očekávejte e-mail s nezávaznou nabídkou přesně pro vás.

Využít lze také interaktivního průvodce výběrem tepelného čerpadla nebo bezplatnou linku zákaznické podpory 800 488 488.

1 komentář

  1. Tepelná čerpadla se podle mě spíše hodí do domů a menších skladů. Ale podle mě na velké sklady bych už sáhl po nějakých infrazářičích. Ty TP pro veliké sklady to musí být extra drahé.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top